Sabiedrība
2010. gada 3. oktobris, 20:14

Latvijas šūpuļzirdziņu eksporta apjoms audzis par 20%

Jauns.lv

AS "Latvijas Finieris" meitasuzņēmums SIA "Troja", kas ir vienīgais koka saplākšņa šūpuļzirdziņu ražotājs Latvijā, šogad palielinājis šūpuļzirdziņu eksporta apjomu par 20%, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma tirgzinības speciāliste Ginta Gūtmane.

Ja pērn eksporta apjoma samazinājums bija gandrīz 50% apmērā, šogad novērojams apjomu palielinājums par piektdaļu, salīdzinot ar 2009.gadu.

Visveiksmīgākais periods eksportam bijis 2007.gads, kad eksportēti 8000 šūpuļzirdziņi, taču pēdējos gados eksporta apjoms sarucis līdz apmēram 5000. Tomēr arī patlaban aptuveni 60% produkcijas tiek eksportēta.

Pēc Gūtmanes teiktā, galvenā eksporta valsts ir Vācija, taču caur "Latvijas Finiera" ofisiem šūpuļzirdziņi tiek eksportēti arī uz Turciju, Spāniju, Franciju, Zviedriju, Somiju, Koreju un ASV.

Kā stāsta Gūtmane, uzņēmums, vēloties veicināt tirgus apjomus ASV, savulaik izstrādājis arī šūpuļzirdziņus, kas noformēti kā ASV Republikāņu partijas simbols - zilonis, kā arī Demokrātu partijas simbols - ēzelītis. Taču pašlaik vispieprasītākie ir tieši klasiskie modeļi, un šūpuļzirdziņš ar īpaši izstrādātu, mīkstu galvu, tādēļ uzņēmuma noliktavā regulāri tiek papildināti šo modeļu apjomi.

No kopējā "Trojas" apgrozījuma lielāko daļu veido tieši piezāģētais saplāksnis - šūpuļzirdziņi pērn veidojuši tikai 1,1% no apgrozījuma, taču šogad šis apjoms plānots nedaudz mazāks par 1%, ko skaidro ar kopējo uzņēmuma apgrozījuma palielināšanos. Gūtmane arī atzīst, ka vislielākais pieprasījums pēc šūpuļzirdziņiem ir tieši pirms Ziemassvētkiem.

Uzņēmums ražo saplākšņa detaļas firmām, kas ražo produktus transporta industrijas un celtniecības iekārtu ražotājiem, eksportējot tās caur "Latvijas Finieri" un tā meitasuzņēmumiem Eiropas Savienības valstīs un pasaulē. "Troja" ražo arī mēbeles, rotaļlietas, skrituļslidošanas rampas un ceļazīmes.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos uzņēmuma neto apgrozījums bija 4 miljoni latu, kas ir par 47% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Kopumā 2010.gada pirmā pusgada peļņa pirms nodokļiem bijusi 98 000 latu.

Šogad uzņēmums plāno sasniegt astoņu miljonu latu apgrozījumu.

LETA