"Financial Times" Dombrovskim prognozē lielu popularitāti ES samitā
Sabiedrība
2010. gada 5. oktobris, 07:40

"Financial Times" Dombrovskim prognozē lielu popularitāti ES samitā

Jauns.lv

Ietekmīgais britu finanšu laikraksts "The Financial Times" Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim pēc panākumiem vēlēšanās paredz lielu popularitāti nedēļas nogalē gaidāmajā līderu sanāksmē.

­ "Latvijas premjerministrs parasti nav starp tiem cilvēkiem, ar kuru visi tiecas parunāt ES samitos. Bet šo sestdien paredzētajā sanāksmē Valdis Dombrovskis var izrādīties krietni pieprasīts. Grieķijas, Īrijas un vidu valstu līderi varētu gribēt viņu iztaujāt par to, kā viņa valdība spējusi izbīdīt cauri Eiropā skarbākos taupības pasākumus un pēc tam ne tikai izdzīvot vispārējās vēlēšanās, bet pat iegūt lielāku vēlētāju atbalstu," raksta avīze.

"Dombrovskis vēlētājiem sacīja, ka mums jāpaliek uz ieņemtā kursa, un viņi piekrita, iespējams, izrādot stoicismu, kas nāk no daudz sliktāku ļaunumu pārdzīvošanas," raksta FT, piezīmējot, ka neskatoties uz augsto bezdarbu un atalgojuma samazināšanu, Rīgas ielās nekādi diži protesti nav notikuši.

Laikraksts arī norāda, ka vēlēšanu rezultāti ļaus atviegloti uzelpot starptautiskajiem investoriem, īpaši Zviedrijas bankām, kas dominē Latvijas finanšu sektorā.

"Kaut arī daudziem latviešiem dzīves apstākļi vēl joprojām ir smagi, ir vērojama lēna atlabšana. Šā gada pirmajos divos ceturkšņos ekonomikā bija vērojams neliels pieaugums, oficiāli iezīmējot recesijas beigas, kā arī sācis samazināties bezdarba līmenis. Vislielākā atlabšana redzama eksportā, kas gada pirmajā pusē pieauga par 23%, un rūpnieciskajā ražošanā, kas pieauga par desmito daļu," raksta FT.

"Līdzīga ekonomikas atlabšana notiek arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, padarot Baltijas reģionu par piemēru visiem tiem, kas apgalvo, ka valstīm ar ievērojamu budžeta deficītu vienīgais ilgtspējīgais atlabšanas ceļš ir taupība. Galvenais jautājums ir, vai grieķi, spāņi un citi ir tikpat stoiski kā latvieši," norāda laikraksts.

Lietuvas eksperti: Mums būtu ko mācīties no latviešiem

Lai gan lietuvieši nereti mēdz zoboties par to, kā klājas latviešiem, tomēr tikko aizvadītās Saeimas vēlēšanas liek domāt, ka gan Lietuvas sabiedrībai, gan politiķiem būtu ko pamācīties no saviem ziemeļu kaimiņiem.Tā uzskata Viļņas universitātes Vēstures fakultātes dekāns Zenons Butkus.

Kaut arī Latvija ir viens no lielākajiem globālās ekonomiskās krīzes upuriem, tomēr vēlētāju uzticēšanās premjeram Valdim Dombrovskim un viņa koalīcijai nav nejaušība - šādu viedokli viņš paudis portālam "Delfi.lt". Pēc eksperta domām, Latvijas valdība spējusi labāk pamatot cilvēkiem taupības pasākumu nepieciešamību un vienlaikus iztikusi bez sakāpinātas propagandas.

Līdzīgi domā arī politologs Toms Janeļūns. Abi eksperti ir vienisprātis, ka Latvijā valdības un sabiedrības dialogs risinājies citādi nekā Lietuvā un Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus šobrīd nevarētu cerēt uz tādu vēlētāju uzticēšanos, kādu saņēmis Dombrovskis.

"Latvijas vadība rīkojas stingri, bet citādi - pamatotāk, un politikā bijis mazāk tādu soļu, kas dzen nabadzībā," uzskata Zenons Butkus. "Ciemojoties šai zemē, cilvēku acīs jūtams lielāks miers."

Pēc viņa teiktā, Lietuvas politikā un propagandā ir vairāk "saldinātāju un garšas pastiprinātāju", kas kropļo realitāti, kamēr Latvijas vadība spējusi no tā izvairīties un saskatīt lietas īstajā gaismā.

Kā izteicies Janeļūns, Latvijas vēlēšanu rezultāti nešokē. "Protams, mazliet pārsteidz, ka latvieši pozitīvi uztvēruši nepatīkamus varas lēmumus, spējuši reaģēt racionāli un bez dusmām, nav sākuši mētāties, nav metušies balsot par radikāļiem. Valdošās koalīcijas un premjera Dombrovska uzvara liecina, ka vēlētāji spēj būt aukstasinīgi un spēj aptvert, ka daži ļoti nepatīkami lēmumi ir nepieciešami un politiķis, kas tādus pieņem, ir labāks par populistu," viņš spriedis.

Politologs norādījis, ka šādi vēlēšanu rezultāti uzskatāmi arī par labu signālu tuvējām valstīm. Viņš atgādinājis par bažām, ko Lietuvā savulaik radīja ziņas par Latvijas problēmām, baumas par iespējamu lata devalvāciju, varbūtība, ka Latvija varētu neievērot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) rekomendācijas.

Pēc abu ekspertu domām, Lietuvas valdības vadītājs Andrjus Kubiļus šobrīd nevarētu cerēt uz tādu sabiedrības atbalstu, kā viņa latviešu kolēģis. "Starp Lietuvas un Latvijas premjeru personībām ir ne mazums atšķirību. Lēmumu pieņemšanas ziņā viņi ir līdzīgi, bet psiholoģiski ļoti atšķiras," sacījis Janeļūns.

Viņaprāt, veids, kādā ar sabiedrību runā Kubiļus, cilvēkus ļoti kaitina, un tāpēc vien viņa popularitāte krasi kritusies. Tikmēr Dombrovska reitingi, neraugoties uz zināmām svārstībām, visu laiku bijuši diezgan augsti.

"Viņš kā personība, kā politiķis spējis atrast veidu, kā pasniegt sāpīgus lēmumus kā nenovēršamu nepieciešamību, darīdams to ar zināmu iejūtību, bez augstprātības. Tieši tā ir pietrūcis mūsu valdībai," secinājis politologs.

Tikmēr Kauņas Vītauta Dižā universitātes Letonikas centra vadītājs Alvīds Butkus portālā "Delfi.lt" pievērš uzmanību citam vēlēšanu aspektam. Analizējot gan Latvijas partiju programmas, gan dažādu politisko spēku konsolidācijas iemeslus, viņš secina, ka "viens ir skaidrs jau šobrīd - Latvija izvairījusies no gravitācijas Maskavas virzienā, turklāt, šķiet, uz ilgāku laiku".

LETA