Plusu un mīnusu skaitīšana: daži deputāti Saeimā var iekļūt "aiz pārskatīšanās"
Sabiedrība
2010. gada 5. oktobris, 14:18

Plusu un mīnusu skaitīšana: daži deputāti Saeimā var iekļūt "aiz pārskatīšanās"

Jauns.lv

Vismaz 41 vēlēšanu iecirknī pieļautas 10. Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšanas kļūdas. Iespējams, arī iepriekšējās Saeimās iekļuva tādi cilvēki, kuriem tur nebija jābūt.

­

Centrālajā vēlēšanu komisijā gan apgalvo, ka tas būtiski vēlēšanu rezultātus neietekmēs - iespējams, tas varētu mainīt plusu un svītrojumu skaitu. Centrālās vēlēšanu komisijas datorspeciālistiem esot aizdomas par kļūdām datu ievadīšanā 41 vēlēšanu iecirknī, telekompānija LNT vēsta, ka kļūdas pamanītas teju vai visos vēlēšanu apgabalos.

Iespējams, daži deputāti 9. Saeimā iekļuva "aiz pārskatīšanās"

Kāda pagājušo parlamenta vietējās vēlēšanu komisijas locekle kasjauns.lv pastāstīja, ka, iespējams, arī līdzšinējā – 9. Saeimā sēž deputāti, kuri to nemaz nav pelnījuši.

Vēlēšanu biļeteni, kas nodoti par katru partiju, ir saskaitīti pareizi. Par to nav šaubu. Partiju pārstāvniecība Saeimā esot simtprocentīgi precīza nodoto vēlēšanu zīmju skaitam. Tomēr kļūdas ar plusiņu un mīnusu skaitīšanu varētu gan būt ievērojamas, teica vēlēšanu komisijas locekle.

"Ja mēs paceltu augšā vecos arhīvus par iepriekšējām Saeimas vēlēšanām un pārskaitītu plusus un mīnusiņus, noteikti konstatētu, ka šajā Saeimā sēž deputāti, kuriem tur nebūtu jābūt, un otrādi – deputātu kandidāti, kuri nepamatoti palikuši aiz strīpas."

Balsu skaitītāji kļūdās pārgurumā

Tas nav saistīts aiz ļaunprātības vai apzinātas vēlēšanu rezultātu viltošanas, bet gan ar vēlēšanu komisijas darbinieku nogurumu, sevišķi jau lielajos vēlēšanu iecirkņos.

Pēc tam kad ir saskaitītas visas vēlēšanu zīmes un konstatēts, kuras partijas ir uzvarējušas, sākas vismelnākais un nogurdinošākais darbs.

Kad cilvēki no televīzijas ekrāniem uzzina, cik par kuru partiju ir nodotas balsis, un dodas gulēt, vēlēšanu komisijas locekļiem sākas vissmagākais darbs, kas brīžiem ilgst līdz nākamās dienas pusdienlaikam. Atkal tiek pārcilāta katra vēlēšanu zīme un ar roku uz lielas lapas pretī katram deputāta kandidātam tiek ievilkts plusiņš vai mīnuss. Atkarībā no vēlēšanu iecirkņa lieluma vienam komisijas loceklim nākas pārbaudīt pat vairākus simtus un tūkstošus vēlēšanu zīmes. Nākamās dienas vēlā naktī un agrā rītā, kad cilvēks cīnās ar bezmiegu, nav brīnums, ka šie plusi un mīnusi tiek ierakstīti nepareizajās ailēs, kasjausns.lv pastāstīja iepriekšējo Saeimas vēlēšanu balsu skaitītāja.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti mainīsies

Kaut arī konkrēti 10. Saeimas vēlēšanu iecirkņi, kuros, iespējams, konstatētas kļūdas, nosaukti netiek, ir aizdomas, ka tās atklātas vēlēšanu iecirkņos, kuros vēlētāju skaits ir bijis nevis simtos, bet gan tūkstošos. Tas nozīmē, ka pēc plusu un mīnusiņu pārskaitīšanas provizoriskie dati par konkrēto deputātu ievēlēšanu var mainīties.

Liepājas domes deputāts Naums Vorobeičiks ("Saskaņas centrs") laikrakstam "Kurzemes Vārds" paziņojis, ka "Saskaņas centra" Liepājas nodaļas biedri atklājuši nopietnu kļūdu plusu un mīnusu skaitīšanā 10. Saeimas vēlēšanās, kas var likt mainīt lielā daļā plašsaziņas līdzekļu jau izskanējušo provizorisko deputātu sastāvu parlamentā.

"Mēs esam pārliecināti, ka balsu sadalījums "Saskaņas centram" mainīsies, un, iespējams, tas notiks arī citos sarakstos,” pauda Naums Vorobeičiks.

Mainījušies no Kurzemes ievēlētie Saeimas deputāti

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir pārrēķinājusi provizoriskos vēlēšanu rezultātus Kurzemē, un ir mainījušies vairāki deputāti, kas ievēlēti no šā vēlēšanu apgabala.

Šie gan joprojām arī ir provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Visvairāk - piecus mandātus - Kurzemē ieguvusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Vienotība" - četrus, "Saskaņas centrs" divus, "Par labu Latviju" (PLL) un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - pa vienam mandātam.

Apkopotā informācija par savilkto plusu un deputāta kandidātu svītrojumiem nu liecina, ka no ZZS parlamentā ievēlēti Gundars Daudze, Aija Barča, Alfons Spēks, Dana Reizniece un Oskars Zīds. Bet parlamentā nav iekļuvis Tālvaldis Bergmanis.

No "Vienotības" parlamentā ievēlēta Solvita Āboltiņa (JL), Janīna Kursīte-Pakule (PS), Silva Bendrāte (JL) un Ingrīda Circene (JL). Parlamentā nav ievēlēts Didzis Konuševskis (PS), kā bija aprēķināts iepriekš.

Bet no "Saskaņas centra" saraksta Saeimā iekļuvuši Valērijs Agešins un Valērijs Kravcovs, kurš, pārrēķinot rezultātus, apsteidzis Mārtiņu Lauvu.

No PLL Saeimā iekļuvis Edgars Zalāns (TP), bet no VL-TB/LNNK ievēlēts Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), nevis Jānis Iesalnieks (VL), kā liecināja CVK apkopotā informācija iepriekš.

Mainījies no Vidzemes ievēlēto deputātu sastāvs

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir pārrēķinājusi provizoriskos vēlēšanu rezultātus un mainījušies arī atsevišķi no Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Šie gan joprojām arī ir provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Politisko partiju apvienība "Vienotība" Vidzemē ir ieguvusi 12 no kopumā 27 mandātiem, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - sešus, "Saskaņas centrs" (SC) - četrus, apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - trīs, "Par labu Latviju" (PLL) - divus.

Līdz ar to no "Vienotības" saraksta Saeimā iekļuvuši Valdis Dombrovskis (JL), Artis Pabriks (SCP), Ilma Čepāne (PS), Ainars Latkovskis (JL), Ina Druviete (PS), Andris Vilks (PS), Edvards Smiltēns (SCP), Dzintars Ābiķis (SCP), Arvils Ašeradens (PS), Guntars Galvanovskis (JL), Dzintra Hirša (PS) un Ingmārs Čaklais (PS), kurš pēc iegūtajiem punktiem apsteidzis Ilzi Verginu (PS).

No ZZS parlamentā ievēlēti Ingmārs Līdaka, Jānis Dūklavs, Iveta Grigule, Andris Bērziņš, Vitauts Staņa un Armands Krauze, kurš pēc sarēķinātajiem punktiem apsteidzis Didzi Zemmeru.

No SC ievēlēts Ivans Klementjevs, Jānis Ādamsons, Juris Silovs un Aleksandrs Sakovskis.

No VL-TB/LNNK ievēlēts Raivis Dzintars (VL), Visvaldis Lācis (VL) un Jānis Dombrava (VL).

Elmārs Barkāns/Foto: LETA

­