Sabiedrība
2010. gada 8. oktobris, 13:19

Latvijā atgriezusies gada inflācija - 0,4%

Jauns.lv

Pēc gandrīz gada pārtraukuma septembrī patēriņa cenas Latvijā arī gada griezumā atgriezušās pieauguma līknē, gada inflācijai sasniedzot 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vēl šā gada augustā, salīdzinot ar 2009.gada augustu, bija 0,3% deflācija.

Šā gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, precēm cenas pieaugušas par 2%, bet pakalpojumiem - samazinājušās par 3,5%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir samazinājies par 1,8%.

Arī mēneša robežās, septembri salīdzinot ar augustu, patēriņa cenas pieaugušas par 0,4%. Precēm cenas pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis nemainījās.

2009.gada septembrī, salīdzinot ar 2009.gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām septembrī bija cenu sadārdzinājumam apģērbam, apaviem un pārtikai, kā arī ar mājokļa uzturēšanu saistītu preču un pakalpojumu cenu kritumam.

Pārtikas grupā par 10,1% cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, par 5,1% - graudaugu izstrādājumiem, par 1,9% dārgāks kļuva piens un piena produkti. Par 1,5% sadārdzinājās arī bezalkoholiskie dzērieni un par 2,4% - augu eļļa un tauki.

Noslēdzoties izpārdošanām un tirdzniecībā nonākot jaunajai rudens kolekcijai, apģērbam cenas pieauga par 5,6%, bet apaviem - par 7,8%.

Cenu līmeni mājokļa grupā visvairāk ietekmēja siltumenerģijas cenu samazinājums par 3,9%. Gāzes cenas saruka vidēji par 3,7%, ko ietekmēja gan cenu kritums dabasgāzei par 4,6% atceltā akcīzes nodokļa dēļ, gan atlaides sašķidrinātajai gāzei balonos (-1,8%). Savukārt cietajam kurināmam cenas pieauga par 3,5%.

Septembrī sadārdzinājās izglītības, atpūtas, kultūras un sporta pakalpojumi. Dārgākas kļuva personīgās aprūpes preces, ziedi, grāmatas, kancelejas preces un alkoholiskie dzērieni.

Cenas samazinājās tūrisma un sanatoriju pakalpojumiem. Lētāki kļuva augļi, medikamenti, mājdzīvnieku barība, aviobiļetes, lietotas automašīnas, velosipēdi, kā arī TV, video, audio foto un datu apstrādes iekārtas.

Šā gada deviņos mēnešos cenas pavisam ir pieaugušas par 1,8% (šā gada septembri salīdzinot ar 2009.gada decembri). Pagājušā gadā cenu pieaugums attiecīgajā laikā posmā bija 0,2%. Lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija siltumenerģijas un degvielas sadārdzinājumam - attiecīgi par 22,8% un 9,1%, cenu kāpumam pienam, sieram un olām (+8,8%), dārzeņiem un kartupeļiem (+17,7%), kā arī cenu kritumam apģērbam par 4,9% un telekomunikāciju pakalpojumiem par 2,8%.

Kā ziņots, "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis vēl pirms oficiālo datu publicēšanas prognozēja, ka arī nākamos mēnešos cenas turpinās lēnām kāpt, bet gada inflācijas līmenis gada beigās sasniegs aptuveni 2,5% līmeni. Tajā pašā laikā, ekspertu skatījumā, par hiperinflācijas atgriešanos Latvijā nav iemesla uztraukties, "ja vien pasaulē nākotnē nenotiek vēl kaut kas nenormāls ar enerģijas, pārtikas vai citu resursu cenām".

Jau vēstīts, ka šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 0,3% zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Gada laikā precēm cenas ir pieaugušas par 1,4%, bet pakalpojumiem - samazinājušās par 4,4%.

Savukārt augustā pret jūliju patēriņa cenas vidēji samazinājušās par 0,7%. Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis nemainījās.

2009.gada augustā, salīdzinot ar 2009.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 1%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, samazinājies par 1,8%.

Deflācija pērn sasniedza 1,2%, kas bija pirmā gada deflācija atjaunotās Latvijas vēsturē.

LETA