Pārbauda „Latvijas Dzelzceļa” šefa saistību ar naudas legalizēšanu
112
2010. gada 11. oktobris, 07:55

Pārbauda „Latvijas Dzelzceļa” šefa saistību ar naudas legalizēšanu

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis padziļinātu pārbaudi par valsts VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa 2009.gada amatpersonas deklarācijā norādītajiem vērienīgajiem darījumiem.

Kā liecina šodien portālā "Pietiek" publicētā informācija, KNAB redzeslokā nonākuši vairāki Magoņa pērn veiktie darījumi, kas izmeklētājiem viesuši šaubas par aizdomīgiem darījumiem, kuri varētu slēpt iespējamo naudas legalizēšanu. Savukārt legalizējamā nauda varētu būt iegūta, izmantojot stāvokli LDz un tā meitasuzņēmumā "LDz Cargo".

KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga portālam atzina, ka KNAB veic padziļinātu pārbaudi, taču sīkākus komentārus par pārbaudes gaitu nesniedza. Informāciju par KNAB sākto pārbaudi apstiprināja arī pats Magonis. Viņš atzina, ka "esam diskutējuši ar KNAB darbiniekiem par darījumiem". Magonis uzskata, ka viņa deklarētie darījumi ir likumīgi.

"KNAB dara savu darbu, nu, lai viņi pēta," sacīja Magonis. Viņš neslēpa, ka šovasar

KNAB darbinieki viesojušies pie viņa LDz. Magonis uzskata, ka visi deklarācijā norādītie darījumi, tajos gūtie ienākumi ir adekvāti un patiesi un tiem nevajadzētu radīt nekādas šaubas.

2009.gadā kāda Helēna Bibika Magonim atdevusi 694 000 eiro (487 743 lati) un 150 000 latu parādu, no Krievijas uzņēmuma "Eriga" par kapitāldaļām viņš saņēmis 675 000 eiro (474 390 lati), bet dividendēs no SIA "Diamond Company" (iepriekšējais nosaukums - "Hanza Jūras vārti") - 402 000 dolārus jeb 202 608 latus.

Līdz pat pagājušā gada decembrim Magonim piederēja puse kapitāldaļu "Hanza Jūras vārtos", kas arī devusi pusi no kompānijas oficiāli izmaksātajām dividendēm - 398 000 latu. Savukārt Bibikai piederējuši otri 50% no SIA "Hanza Jūras vārti", līdz ar to viņai tikusi arī otra puse no dividendēm, kas nodrošinājusi trešo daļu Magonim atmaksātās summas.

Kompānijas 2009.gada apgrozījums bijis 2,8 miljoni latu, peļņa - gandrīz 247 000 latu, un gada pārskata vadības ziņojumā bija īpaši norādīts, ka uzņēmumam, kura pamatnodarbe ir kravu transporta ekspedīcija, ir "pietiekami augsta maksātspēja".

Neraugoties uz to, Magonis 35% uzņēmuma kapitāldaļu Bibikai pagājušā gada novembrī atdevis par velti, - Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāzē šāda īpašnieku maiņa fiksēta, bet Magoņa amatpersonas deklarācijā neparādās, ka viņš par tām būtu saņēmis kādu samaksu.

Toties LDz vadītāja īpašumā atlikušos 15% "Hanza Jūras vārtu" kapitāldaļu viņš Krievijas uzņēmumam "Eriga", kā rāda deklarācija, mēnesi vēlāk pārdevis par 675 000 eiro.

Savukārt šā gada 22.jūnijā "Hanza Jūras vārti" tiek pārdēvēti par SIA "Diamond Company", bet jau 6.augustā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ierosina uzņēmuma maksātnespējas lietu. Piecas dienas vēlāk tiesa iecēla maksātnespējas administratoru šai kompānijai.

Portāls norāda, ka kuluāros jau pirms vēlēšanām izskanēja, ka iespējams, saistībā ar LDz vadību šoruden sagaidāms "Latvenergo" vadības arestam līdzvērtīgs skandāls, un tika piesauktas aizdomas par "naudas atmazgāšanu".

Magonis ir viens no apvienības "Par labu Latviju" (PLL) atbalstītājiem, un vēlēšanu naktī viņš viesnīcā Rīdzene kopā ar citiem PLL atbalstītājiem un biedriem sagaidīja vēlēšanu rezultātus.

LETA/Foto:LETA