Veismane: Godmanis mēdzis zvanīt nakts vidū; Dombrovskis – pozitīvi spītīgs
Sabiedrība
2010. gada 15. oktobris, 11:28

Veismane: Godmanis mēdzis zvanīt nakts vidū; Dombrovskis – pozitīvi spītīgs

Jauns.lv

Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski raksturo kā pozitīvi spītīgu politiķi, taču ļoti grūti bijis strādāt ar ekspremjeru Ivaru Godmani.

­

Veismane, kura VK direktores amatā ir kopš 2000.gada, intervijā aģentūrai BNS atzina, ka visvieglāk sastrādāties bija ar Andri Bērziņu (LPP/LC), kuru viņa pazinusi jau iepriekš.

"Viņš bija valsts ministrs, un es biju Valsts administrācijas skolas direktore, es biju viņa tiešā pakļautībā. Mēs uzticējāmies viens otram, un tad vienmēr ir vieglāk strādāt," sacīja Veismane.

Taču visgrūtāk bijis strādāt ar ekspremjeru Godmani, kurš mēdzis zvanīt arī nakts vidū.

"Viņš ir izcils cilvēks, izcils valstsvīrs ar milzīgi lielām darbspējām, ar milzīgi plašām analītiskām spējām, ar milzīgu atmiņas kapacitāti, bet tajā pašā laikā, protams, ir sarežģīti, ja tev piezvana nakts vidū un pēkšņi prasa kaut ko, bet tu pamodies vispār nesaproti, ar ko tu tur runā," pastāstīja Veismane.

Godmanis ir darbaholiķis, kurš nespēj iedomāties, ka citiem tādu spēju nav. "Bija sarežģīti ar Godmani strādāt, bet ļoti interesanti," piebilda VK direktore.

Par Valdi Dombrovski un pārējiem...

Savukārt, raksturojot sadarbību ar esošo premjeru, kurš, visticamāk, arī pēc Saeimas vēlēšanām turpinās vadīt valdību, Veismane uzsvēra, ka ir viena īpašība, par kuru nerunā.

"Tas ir viņa mugurkauls. Latviski runājot, viņš ir pozitīvi spītīgs. Cilvēks, kuram nevar iebarot muļķīgus politiskus lēmumus. Šo viņa spēju būt spītīgam un tomēr pieņemt racionālu un pragmatisku lēmumu es ļoti augsti vērtēju. Par to parasti nerunā, šķiet, ka viņš ir ļoti mierīgs kompromisa cilvēks, jā, tā tas ir, bet..." vērtēja Veismane.

Viņa raksturoja arī pārējos Ministru prezidentus, kuri strādājuši laikā, kamēr Veismane vadīja Valsts kanceleju.

Andra Šķēles (Tautas partija) spēcīgākā īpašība, pēc Veismanes domām, ir stratēģiskā domāšana. "Valstiskā līmenī neviens nav tik spēcīgs stratēģiskajā domāšanā un paredzēt tik daudz soļus uz priekšu kā Andris Šķēle," norādīja VK vadītāja.

Savukārt Einars Repše kā cilvēks ir ģeniāls pēc savas būtības, atšķirīgs no citiem, tāpēc viena sabiedrības daļa viņu tik ļoti nepareizi uztver. Vienlaikus uz Repšes godaprātu var pilnībā paļauties.

Indulis Emsis Veismanes atmiņā paliks kā premjers ar smalku humora izjūtu.

"Man ļoti patika viņa epiteti, kurus viņš mēdza veltīt attiecīgām situācijām. Tie bija ļoti trāpīgi. Ar Emša kungu man bija labas cilvēciskās attiecības, man par viņu ir ļoti labas atmiņas," atzina Veismane.

Arī ar Aigaru Kalvīti (Tautas partija) Veismanei izveidojās labas attiecības un sadarbība, taču problēmas sagādājušas attiecības ar viņa biroju.

"Lielākā problēma bija tā, ka Kalvīša komanda bija viņa politiskais birojs, ar kuru man īpaši laba sadarbība nebija, jo man nebija pieņemami visi tie pieprasījumi, kas nāca no politiskā biroja," pastāstīja Veismane.

Rezumējot Veismane norādīja, ka katrs "mans Ministru prezidents" izcēlies ar īpašu gudrību un no katra gūta pieredze.

"Man jāsaka tā, ka katram Ministru prezidentam ir bijušas tādas īpašības, kas man ir ļoti, ļoti patikušas. Man nav bijis tāda Ministru prezidenta, par kuru es varētu teikt, ka man viņš šausmīgi nepatiktu. Galvenais, ko es noteikti gribu pateikt, man ir liels prieks un gods, ka man ir bijusi iespēja strādāt ar ļoti, ļoti gudriem cilvēkiem," uzsvēra Veismane.

Jau vēstīts, ka Veismane nolēmusi pamest VK direktores amatu, viņas pēdējā darba diena būs 30.decembris. Valsts kanceleju viņa vadīja kopš 2000.gada.

BNS/foto:LETA

­