Sabiedrība
2010. gada 15. oktobris, 15:45

Piektajā mēģinājumā izdodas pārdot RSK Lāčplēša ielas namu

Jauns.lv

Piektajā mēģinājumā izdevies izsolīt likvidējamās "RSK apdrošināšana AS" (RSK) Lāčplēša ielas namu Rīgas centrā, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja RSK galvenā juriskonsulte Baiba Lietiņa.

Detaļas par notikušo izsoli RSK pagaidām neatklāj, un plašāku informāciju sola sniegt pirmdien, 18.oktobrī, kad būs apstiprināts izsoles protokols. Tāpat nav zināms arī par kādu summu nams pārdots, taču tā sākumcena bija noteikta 1,7 miljoni latu.

Visas iepriekšējās izsoles nenotika pretendentu trūkuma dēļ. Pēdējā izsolē, kas bija paredzēta 7.septembrī, RSK īpašuma Rīgas centrā, Lāčplēša ielā 38, sākumcena bija noteikta 2,134 miljoni latu un uz šodien notikušo izsoli ēkas cena tika samazināta par 20%.

Pirmajā izsolē, kas bija iecerēta šā gada 13.maijā, nekustamā īpašuma sākumcena bija 3,453 miljoni latu. Tādejādi objekta pārdošanas cena tika samazināta divkārt.

Šodien izsolē pārdots nekustamais īpašums - zemes gabals 2939 kvadrātmetru platībā un uz tā esoša piecu stāvu poliklīnikas ēka, garāža, pagrabs zem pagalma un trīs pagalma izbūves.

Jau vēstīts, ka Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK) apstiprinājusi RSK likvidācijas procesa plānu un devusi atļauju tā realizācijai. FKTK anulējusi visas RSK izsniegtās licences. RSK pārtraukusi privātpersonu veselības apdrošināšanas līgumus, bet jau likvidācijas sagatavošanas posmā tika pārtraukti līgumi ar ārstniecības iestādēm.

Darbu pārtraukuši arī RSK reģionālie biroji, bet darbu turpina tikai RSK centrālais biroja Rīgā, Lāčplēša ielā 38.

Iepriekš nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" Komercīpašumu tirdzniecības daļas vadītājs Jānis Šīns biznesa portālam "Nozare.lv" pauda viedokli, ka RSK Lāčplēša ielas nama izsolei noteiktā īpašuma sākumcena 1,7 miljoni latu ir uzskatāma par atbilstošu pašreizējai tirgus situācijai.

Šī cena iekļaujas Rīgas centra īpašumu pārdošanas cenās, par kurām investori izrāda interesi, tas ir, robežās starp 450 un 550 eiro (no 316 līdz 386 latiem) par kvadrātmetru. RSK ēkas cena kopš pirmās izsludinātās izsoles maijā pusgada laikā ir samazināta ļoti strauji - par 1,75 miljoniem latu - no 3,453 miljoniem latu līdz 1,7 miljoniem latu.

"Kā vienu no RSK īpašuma izsoļu neveiksmes iemesliem var uzskatīt neatbilstošu šādu objektu pārdošanas stratēģiju. Izsoļu organizēšanas temps ir pārāk augsts un zināmā mērā pat agresīvs. Kopš maija izsludinātas piecas izsoles, taču no izsoles izsludināšanas brīža līdz tās norises laikam tiek dots pārāk īss laiks, lai potenciālajiem investoriem būtu iespējams iepazīties ar īpašumu un to izpētīt," sacīja Šīns.

Viņš skaidroja, ka, apsverot šādu objektu iegādi, investori tik īsā laikā nepieņem lēmumus. "Viena mēneša laikā var pārdot dzīvokli, bet ne lielu īpašumu Rīgas centrā. Turklāt jāatceras, ka investīcijas neaprobežojas vienīgi ar pirkumam iztērētājiem līdzekļiem, būs nepieciešami arī ieguldījumi ēkas rekonstrukcijā. Pirms izsoles rīkošanas būtu jādod vismaz divi trīs mēneši, kuru laikā potenciālie pircēji varētu iegūt pilnvērtīgu informāciju par objektu un izanalizēt tā tālākās izmantošanas iespējas un ieguldījumu atpelnīšanas perspektīvas," piebilda Šīns.

LETA

Tēmas