Latvija pēc iestāšanās ES izvēlējās primitīvu politiku - gāzi grīdā un iebraukt grāvī
Sabiedrība
2010. gada 20. oktobris, 11:42

Latvija pēc iestāšanās ES izvēlējās primitīvu politiku - gāzi grīdā un iebraukt grāvī

Jauns.lv

Drīz būs pagājuši septiņi gadi, kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā (ES), izvirzot mērķi tuvināties pārtikušo valstu saimei, uzsver Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

­

Viņš konferencē "No krīzes uz ilgtspējīgu izaugsmi" atzīmēja, ka šis septiņu gadu cikls ir bijis liktenīgs neizmantoto iespēju laiks, jo diemžēl Latvija izvēlējās primitīvo politiku - gāzi grīdā un iebraukt grāvī.

"Pirms septiņiem gadiem Latvija izvēlējās pievienoties ES, lai pakāpeniski audzētu savu labklājību. Pārāk kārdinoša likās strauja ES labklājības līmeņa panākšana," sacīja Rimšēvičs, norādot, ka jau pēc pāris gadiem attapāmies smagā situācijā, kad valstij nebija nekādu uzkrājumu un sāka bremzēties ekonomika. Turklāt nelaimes nenāk vienas - arī pasaulē sākās finanšu krīze un Latvijai nācās glābt otru lielāko komercbanku. Pēc tam sekoja aizņemšanās no starptautiskajiem donoriem.

"Saskatot ekonomikas pārkāršanas draudu, LB sāka darbināt tās rīcībā esošos monetāros instrumentus, vienlaicīgi aicinot valdību samazināt deficītu un veidot pārpalikumu, ieviest kreditēšanas nodokli, kapitāla pieauguma nodokli utt. Tikmēr pretēji ekonomiskajai loģikai sabiedrībai tika solīti septiņi treknie gadi, kas tikai pastiprināja ceļu nekurienē," teica LB prezidents.

Viņaprāt, ir zaudēti septiņi gadi un esam turpat, kur sākām, kad iestājāmies ES. "Esam turpat, kur pirms septiņiem gadiem - kā nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi nākotnē?" atzina Rimšēvičs.

Kā ziņots, šodien Latvijas Banka organizē gadskārtējo tautsaimniecības konferenci, kuras tēma šoreiz ir "No krīzes uz ilgtspējīgu izaugsmi", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Par to, kā krīzes laikā panākt ilgtspējīgu izaugsmi, konferencē diskutēs augstskolu pasniedzēji, uzņēmēji, finansisti un žurnālisti.

LETA/Foto:LETA

­