Sabiedrība
2010. gada 22. oktobris, 11:41

ZZS valdībā pretendēs uz sešiem ministru amatiem

Jauns.lv

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) Valda Dombrovska (Vienotība) jaunajā valdībā pretendēs uz sešiem ministru amatiem, šodien pēc "Vienotības" un ZZS tikšanās sacīja Dombrovskis.

Pēc Dombrovska teiktā, ir panākta konceptuāla vienošanās par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas likvidēšanu, kuras funkcijas pamatā tiks nodotas Vides ministrijai. ZZS līderis Augusts Brigmanis atzina, ka šo ministriju varētu turpināt vadīt Raimonds Vējonis.

ZZS pārziņā paliks Zemkopības ministrija, kuru varētu turpināt vadīt Jānis Dūklavs, kā arī Labklājības ministrija, par kuras vadītāju vēl neesot izlemts.

Par to, kuras varētu būt pārējās trīs ministrijas, kuras nodos ZZS pārziņā, vēl tikšot diskutēts, savukārt par amatu sadali Saeimā vēl neesot runāts.

Kā ziņots, ZZS darbam valdībā virzīs arī pašreizējo labklājības ministru Uldi Auguli, kurš varētu mainīt atbildības sfēru un ieņemt ekonomikas vai satiksmes ministra amatu. Augulis šādu iespēju nav noliedzis, taču ir atzinis, ka varētu palikt arī līdzšinējā amatā. Pašlaik ZZS pārziņā ir arī Izglītības un zinātnes ministrija.

Brigmanis norādīja, ka ar Dombrovski panākta vienošanās, ka būs jāievēro pirms vēlēšanām dotie solījumi, ka pensijas netiks samazinātas.

Kā ziņots, Dombrovskis šodien turpina sarunas par koalīcijas veidošanu no apvienības "Vienotība", ZZS un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). ZZS jau iepriekš bija piekrituši dalībai koalīcijā, bet vakar Dombrovska piedāvājumam atbalstu pauda arī VL-TB/LNNK valde. Ja minētās partijas izveidotu koalīciju, tad tai Saeimā būtu 63 deputātu mandāti.

Piedāvājot partijām sadarboties koalīcijā, Dombrovskis izvirzīja nosacījumus, ka jautājumi, kas saistīti ar Satversmi, Valsts valodas likumu un citi, koalīcijā tiks pieņemti pēc vienprātības principa, kā arī partijas nevirzīs iniciatīvas, par ko nav panākta vienošanās, piemēram, par izglītības politikas pamatnostādnēm un repatriācijas jautājumiem.

LETA