Aiztur cilvēku, kurš mēģināja notirgot 100 000 Latvijas iedzīvotāju personu datus
112
2010. gada 22. novembris, 20:15

Aiztur cilvēku, kurš mēģināja notirgot 100 000 Latvijas iedzīvotāju personu datus

Jauns.lv

Policija aizturējusi kādu personu vārdā Edgars, kurš par 400 latiem gribēja notirgot 100 000 Latvijas iedzīvotāju personīgos datus – viņu adreses un mobilo tālruņu numurus.

Edgars internetā bija ievietojis sludinājumu, ka pārdod 100 000 Latvijas iedzīvotāju personu datus – adreses un telefona numurus. Televīzijas raidījuma „Nekā personīga” žurnālisti atsaucās uz šo sludinājumu, tikās ar Edgaru un solīja nopirkt informāciju, ko aizsargā Fizisko personu datu aizsardzības likums.

Žurnālisti pie Edgara ieradās nevis ar 400 latiem, bet gan ar Ekonomiskās policijas vīriem, kuri tirgoni aizturēja. Pret viņu tagad ir ierosināta krimināllieta.

Policija uzskata, ka dati ar cilvēku adresēm un telefona numuriem ir iegūti no kādas tirdzniecības firmas. Veikaliem, kuri nodarbojas ar preču piegādi mājās ir apjomīga personu datu bāze, bet tā nav publiski atklājama. Kāds, pēc visa spriežot, šādu datu bāzi ir nozadzis.

Kasjauns.lv pērnruden rakstīja, ka internetā bija brīvi pieejami visi to personu vārdi, telefona numuri un adreses, kuri kopš 2005. gada kaut reizi bija pasūtījuši „Delano” picu. Uzņēmuma pārstāvji toreiz skaidroja, ka hakeri bija uzlauzuši picērijas vietējo datu bāzi un to jebkurš brīvi varēja izlasīt internetā.

Elmārs Barkāns/video: „Nekā personīga”