Sabiedrība
2010. gada 12. decembris, 22:11

Finanšu ministrija tērēs 1,5 miljonus, lai uzlabotu ierēdņu darbu

Jauns.lv

Finanšu ministrija (FM) līdz 2013.gadam tērēs 1,5 miljonus latu, lai uzlabotu ierēdņu darbu. Premjeru izbrīna, ka nauda tērēta nevis ēnu ekonomikas apkarošanai, bet komunikācijas prasmju uzlabošanai, šovakar ziņo TV3 raidījums ''Nekā personīga".

Starptautiskie aizdevēji vēl Ivara Godmaņa valdībai regulāri aizrādīja, ka finanšu ministrijas ierēdņi un Valsts ieņēmumu dienests (VID) strādā slikti, tāpēc ar steigu jāceļ viņu kvalifikācija. Pēc garām sarunām ar aizdevējiem izdevies izcīnīt, ka finanšu ministrija divos gados varēs tam iztērēt 1,5 miljonu latu. Izsludināti pirmie iepirkumi par apmācību rīkošanu. Nu tas pārsteidz pat premjeru, jo ministrijas ierēdņiem māca, kā argumentēti diskutēt un skaidrot savu viedokli. Un koučinga speciālisti vērtē amatpersonu kompetenci.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (''Vienotība") atzīst, ka ''tāds uzstādījums ir bijis. Ar to gan vairāk domāts VID kapacitātes stiprināšana cīņā ar ēnu ekonomiku, FM kapacitātes stiprināšanu budžeta vadības jautājumos. Cik lielā mērā tam atbilst šis auditu komunikācijas prasmju stiprināšana, tas būtu atsevišķi jāskata un jāvērtē''.

Oktobrī FM slēgusi līgumus ar komunikāciju aģentūru "Puzzle'' par semināriem, kuros pilnveido ierēdņu prezentācijas prasmes. Tas maksā 5000 latu. Ministrijas saimniecības vadītājs – valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis - klāsta, ka tā ir Eiropas, nevis valsts nauda. Un ieguldījums – ļoti noderīgs.

"Vēsturiski ļoti daudz ierēdņu izauguši no apakšas – eksperti, kuriem ir ļoti dziļas profesionālas zināšanas, bet ne vienmēr ir vadības zināšanas. Mūsu uzdevums, lai mēs sasniegtu labāku mūsu vadību, ir noskaidrot visas tās vajadzīgās prasmes, kuras mums ir jānostiprina viņiem nākamajā periodā,'' skaidro Bičevskis.

Vai ministrijai patiešām tas ir vajadzīgs, ierēdņu skolotāji nezina, tas jāprasa ministrijai. Bet savu darbu viņi uzskata par labi padarītu. Edīte Kalniņa, komunikāciju aģentūras "Puzzle" direktore: ''Finansisti, auditori ir finansēs ļoti spēcīgi cilvēki, un es saku, ka parasti strādājam ar ļoti gudriem cilvēkiem, bet viņi nemāk to pasniegt. Tā gudrība ir jāpasniedz, lai tā strādātu. Respektīvi, zināšanas bez darba ir nieka vērtas. Tas ir mūsu uzskats un to mēs arī turpināsim darīt.''

Šī nav vienīgā firma, kas tikusi pie Eiropas naudas tērēšanas. Jau iepriekš par 13 465 latiem līgums noslēgts ar SIA ''O.D.A.", kuras īpašnieces sevi popularizē, ka lieliskas koučinga speciālistes. Šī kompānija ministrijā nodarbosies ar vadošo darbinieku kompetences novērtējumu.

Dienu pirms stāšanās amatā par Eiropas naudas apgūšanu jautājām jaunajam finanšu ministram Andrim Vilkam, kurš par to bija pārsteigts. ''Tās ir nopietnas izmaksas... ja tā paskatās - vienā konkrētā projektā mazāk, bet tas sasummējas kopā... bet es nevaru komentēt, kāda ir tā atdeve un vai tiešām tas ir vajadzīgs un ko tas dod.''

Pa šo laiku ministrs gan nav iedziļinājies darbinieku apmācības jautājumos, jo viss prāts aizņemts ar budžetu. Bet apšauba, vai šis ir īstais brīdis ierēdņiem apgūt sarunāšanās prasmes. Viņš apsola sekot līdzi, lai Eiropas atvēlētie miljoni patiešām būtu iztērēti lietderīgi.

LETA