Tā saimnieko „Saskaņas centrs”. Aizdomas par izšķērdēšanu un aizdomīgiem pirkumiem
Politika
2010. gada 20. decembris, 08:26

Tā saimnieko „Saskaņas centrs”. Aizdomas par izšķērdēšanu un aizdomīgiem pirkumiem

Jauns.lv

Tiesībsargājošās institūcijas izmeklē "Ceļu pārvaldes" karjeru iegādi. Mazākuma akcionāri uzskata, ka karjera cena ir daudzkārt palielināta. Tas esot pirkts par 700 000 latu.

Viens no galvenajiem sniega tīrītājiem un izvedējiem Rīgā ir uzņēmums "Ceļu pārvalde". Ja autobraucēji par sniegu uz ceļiem nepriecājas, tad "Ceļu pārvalde" gan, jo neplānotie sniega izvešanas darbi iespējams ļaus šo gadu noslēgt bez zaudējumiem. "Ceļu pārvaldes" mazākuma akcionāri ir citādās domās. Viņi uzskata, ka zaudējumi būs neizbēgami un pie tā vainojama ne tikai krīze, bet aizdomīga saimniekošana uzņēmumā un atsevišķi darījumi, kuri norāda uz politiski sankcionētu "Ceļu pārvaldes" kases izzagšanu.

88,7% akciju jeb kontrolpakete uzņēmumā pieder Rīgas domei, pārējie ir privātie mazākuma akcionāri, bijušie un esošie uzņēmuma darbinieki. Pirms trīs gadiem pašvaldība gribēja sev piederošās kapitāldaļas pārdot. Bija aizdomas, ka domes noteiktie izsoles noteikumi bija par labu konkrētam pretendentam. "Ceļu pārvaldi" privatizēt pieteicās AS "Binders", taču darījums nenotika, jo mazākuma akcionāri apstrīdēja privatizāciju un iesūdzēja domi tiesā. Arī uzņēmuma vērtība pārskatīta un nu jau no sešiem miljoniem latu pieauga līdz septiņpadsmit miljoniem.

Tagad mazākuma akcionāri nobažījušies, ka "Ceļu pārvalde" šo gadu pabeigs ar zaudējumiem. Deviņu mēnešu bilance ir negatīva - mīnuss 800 000 latu, lai arī apgrozījums bijis pagājušā gada līmenī. Pēc mazākuma akcionāru domām, viens no iemesliem ir naudas izšķērdēšana un aizdomīgi pirkumi. Viens no tādiem smilts un grants karjera iegāde Tukuma rajona Smārdes pagastā.

Mazākuma akcionāri saka, ka karjera cena ir daudzkārt palielināta, viņiem zināms, ka tas pirkts par 700 000 latu. Izraksts no Tukuma zemesgrāmatas liecina, ka īpašumu "Mazkalāči" par 80 000 latu 2009.gada jūnijā nopircis Gunārs Rosickis. 2010.gada aprīlī viņš to pārdevis "Ceļu pārvaldei", bet cena nu jau bijusi gandrīz desmit reizes augstāka.

Konkursu par karjera iegādi "Ceļu pārvalde" nav organizējusi.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vitkovskis uzsver, ka karjera iegāde bija nepieciešama, lai "Ceļu pārvalde" kļūtu konkurētspējīga. Līdz šim akmens šķembas tika vestas no Kandavas un Lietuvas. Citi piegādātāji akmens šķembas nebija gatavi vest. Taču darījuma summu viņš nevēlas izpaust. Arī citi valdes locekļi piepeši to neatceras.

Sergeja Zaļetājeva (SC) kā padomes priekšsēdētāja uzdevums ir uzraudzīt uzņēmuma darbu. Viņš atceras tikai tik daudz, ka padome akceptējusi karjera pirkumu. Uzņēmuma padomē vēl bez Zaļitājeva ir viņa partijas biedri Igors Solovjovs, Igors Kuzmuks un LPP/LC pārstāvji Dainis Turlais, Raimonds Timma. Pērn kopā viņu atalgojums bija vairāk nekā 50 000 latu, bet nevienam no viņiem nav izglītības ceļu būvē.

Uzņēmuma padomi vienpersoniski iecēlis "Ceļu pārvaldes" kapitāldaļu turētājs - Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). 2009.gada vidū viņš pieprasīja, lai par katru darījumu virs 1000 latiem "Ceļu pārvalde" informētu viņu personīgi. Taču komentāru par karjera iegādi "Nekā personīga" neguva.

LETA/Foto:LETA