Donorus samulsina jautājumi par seksuālo dzīvi. Gejiem liedz, bet pēc tam atkal atļauj nodot asinis
Kopš pavasara asinsdonoru anketās iekļauti mulsinoši jautājumi par viņu seksuālo dzīvi. Tomēr tas nebūt neaizliedz asinis nodot gejiem. Latvija ir viena no tām retajām valstīm, kur geji drīkst ziedot asinis.
Sabiedrība
2016. gada 19. jūlijs, 06:10

Donorus samulsina jautājumi par seksuālo dzīvi. Gejiem liedz, bet pēc tam atkal atļauj nodot asinis

Jauns.lv

Asinsdonoru anketās pirms pāris mēnešiem iekļauti jautājumi par viņu seksuālo dzīvi, kas viņus pamatīgi samulsinājuši. Tāpat jau labu laiku atcelts aizliegums gejiem nodot asinis, par ko daudzi joprojām nav informēti. Kasjauns.lv skaidro, kādai jābūt cilvēka seksuālajai uzvedībai, lai varētu kļūt par donoru.

„Tas bija sen – pirms kādiem padsmit gadiem. Vēlējos būt donors, ziedot asinis kādam pazīstamam draugam, kurš bija nonācis slimnīcā. Devos uz Asinsdonoru centru. Vairs neatceros, kādus jautājumus man tur uzdeva, bet viens no tiem bija – vai tu neesi homoseksuāls? Godīgi atzinos, ka esmu gejs. Tālāk jautājumu vairs nebija un man pateica, ka no gejiem asinis nepieņem. Tādēļ, ka pastāvot augsts saslimstības risks ar seksuāli transmisīvām slimībām un AIDS. Kopš tā laika arī vairāk neesmu interesējies, vai drīkstu būt donors vai nē? Nospriedu, ka man ir uzlikts zīmogs uz visu mūžu, kas aizliedz būt par donoru,” Kasjauns.lv atklāti pastāstīja Einārs (vārds mainīts).

Latvijā gejiem liedz, bet pēc tam atkal atļauj nodot asinis

Tagad situācija ir mainījusies un arī geji drīkst nodot asinis. Bet tikai tādā gadījumā, ja viņi bieži nemaina seksuālos partnerus un nenodarbojas ar prostitūciju, starp citu, šis noteikums attiecas arī uz heteroseksuāliem cilvēkiem. Te jāpiebilst, ka daudzi geji nemaz nezina, ka liegums viņiem nodot asinis nu ir atcelts. Neskatoties uz Latviju kā valsti, kurā ir izteikta homofobija, donoru politikā tā ir viena no progresīvākajām valstīm.

Latvija ir viena no tām retajām valstīm, kurā homoseksuāli cilvēki var nodot asinis. Daudzās valstīs šī iespēja cilvēkiem ir liegta. Piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs vīriešiem, kuriem pēdējā gada laikā ir bijušas seksuālas attiecības ar citu vīrieti, asinis ziedošana ir liegta, uzsver Valsts asins donoru centrā.

Vēl šī gadsimta sākumā Valsts asinsdonoru centra mājaslapā bija publicēts garš saraksts ar iemesliem, kuru dēļ nedrīkst nodot asinis. Viens no punktiem paredzēja, ka asinis nedrīkst nodot, ja kaut reizi mūžā ir bijuši homoseksuāli dzimumsakari. Tas attiecās arī uz sievietēm. Nu Latvijā šis aizliegums atcelts, bet citās tas var pastāvēt un tas nav nekas neleģitīms.

Pērn Eiropas Savienības tiesa atzina, ka valstīm ir tiesības aizliegt homoseksuāliem vīriešiem nodot asinis, ja tas samazinās infekcijas riskus. LGBT (geju, lesbiešu, biseksuāļu un transpersonu organizācija) tiesību aizstāvji uzsvēra, ka šāds mūža aizliegums ir stigmatizējošs un daudz efektīvāks būtu individuālais darbs ar katru no donoriem, kā tas tagad ir Latvijā.

Mulsinošie jautājumi par seksu

Tagad Latvijā ziedot asinis var ikviens vesels cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, ar svaru ne mazāku par 50 kilogramiem. Jāzina tikai, ka dienu pirms procedūras nedrīkst ēst treknu, ceptu un piparotu ēdienu, lietot alkoholu, smēķēt. Pārējo – vai cilvēks ir pietiekami labā veselības stāvoklī, lai nodotu asinis, noskaidro, aizpildot asins donora anketu, kurā no šī gada pavasara parādījušies trīs jauni jautājumi, kas skar cilvēka seksuālo dzīvi. Viens no jautājumiem vīriešiem ir: „Vai Jums pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijušas seksuālas attiecības ar vīrieti?”.

Edgars „Radio Pieci” pastāstījis: „Gāju nodot asinis, kā jau ierasts katru mēnesi, vismaz reizi mēnesī. Tas jautājums tikai nesen parādījās, šī gada martā. Aizpildīju anketu. Dodos iekšā pie ārsta, pamana, ka es esmu atzīmējis to jautājumu un pavaicā man – vai jums ir viens konkrēts partneris? Vai pēdējo sešu mēnešu laikā neesat mainījuši partnerus? Uz ko es atbildēju, ka nē, jo man ir vīrs, es esmu precējies ar vīrieti, tad viņa teica – nav nekādu problēmu”.

„Atteikums tiek noteikts riskantas seksuālas uzvedības dēļ, jo pacientu intereses”

Donora anketā jautājumi par cilvēka seksuālo dzīvi parādījušies tikai martā. Pirms tam tādu nebija. Kādēļ tie iekļauti, Kasjauns.lv skaidroja Valsts asinsdonoru centra preses sekrtēra Zane Mousavi:

„Potenciālais donors pirms asins nodošanas aizpilda donora anketu, atbildot uz tajā esošajiem jautājumiem un apliecinot savu atbilžu patiesumu ar parakstu. Papildu tam donoru konfidenciālā sarunā papildus izjautā ārstniecības persona, precizējot arī riskantas seksuālas uzvedības iespējamību. Donoru atlases ārstniecības personas ir sertificēti speciālisti ar apmācību donoru atlases jautājumos.

Ministru kabineta Noteikumi Nr. 1037 „Noteikumi par cilvēka asiņu un asins komponentu savākšanas, testēšanas, apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas kvalitātes un drošības standartiem un kompensāciju donoriem par izdevumiem" 5. pielikums, paredz, ka kritērijs aizliegumam nodot asinis vai asins komponentus ir personas, kuru dzimumuzvedības dēļ pastāv liels risks, ka tās varētu iegūt nopietnas infekcijas slimības, ko pārnes ar asinīm.

Donoru atlases tēmas transfūziju medicīnā pašlaik ir ļoti aktuālas ne tikai Eiropā, bet arī citur pasaulē. Centra speciālisti uzskata, ka Latvijā nenotiek donoru diskriminācija seksuālas orientācijas dēļ. Atteikums tiek noteikts riskantas seksuālas uzvedības dēļ, jo pacientu intereses saņemt drošus asins komponentus ir pārākas pār potenciālā donora vēlmi nodot asinis.

Latvijā 2004. gadā, saskaņā ar Rokasgrāmatas prasībām donoru atlasē, atteikums uz laiku tika noteikts „personām, kuru uzvedība pakļauj tās paaugstinātam riskam saslimt ar hemotransmisīvām slimībām (izvērtēt individuāli pēc anamnēzes un veiktās laboratoriskās testēšanas)”.

Eiropas Parlamenta rekomendācijas asins un asins komponentu sagatavošanā donoru atlases procesā jautājumi par ierobežojumiem asins nodošanai sakarā ar riskantu dzimumuzvedību, kas iekļauti donoru anketā, Latvijā ir:

1.„ Vai Jums kādreiz ir bijušas seksuālas attiecības par naudu?” Jautājums anketā ievietots sakarā ar to, kā seksuāla pakalpojuma sniegšana par naudu ir saistīta ar augsto seksuāli transmisīvo infekciju pārnešanas risku.

2. Vīriešiem: „Vai Jums pēdējo 6 mēnešu laikā ir bijušas seksuālas attiecības ar vīrieti?” Jautājums anketā ievietots sakarā ar to, ka vīrietim ar vīrieti sekss ir saistīts ar augstāko HIV inficēšanas risku, kā arī sifilisa, gonorejas, B hepatīta inficēšanas riskiem.

3. Sievietēm: „Vai Jums pēdējo 6 mēnešu laikā ir bijušas seksuālas attiecības ar vīrieti, kuram ir bijis seksuāls kontakts ar citu vīrieti?”


Elmārs Barkāns/Foto: Lita Krone/LETA