Sabiedrība
2010. gada 30. decembris, 08:35

Krievi sajūsminās par Latvijas naudu

Jauns.lv

Latvija krīzes dēļ nav atteikusies no skaistas naudas, kura, iespējams, arī paglābs mūsu valsti no vēl lielāka ekonomiskā pagrimuma. Krievijas raidsabiedrība REN TV sajūsminās par mūsu brīnišķīgajiem latiem.

Valda Zatlera Krievijas vizītes iespaidā, kaimiņvalsts masu mediji biežāk nekā līdz šim stāstīja arī par norisēm Latvijā. Pie tam bez tik pierastās retorikas par krievvalodīgo problēmām vai okupācijas vēsturi.

Maskavas telekompānija REN TV savā ziņu sižetā vēstīja par Latvijas unikālajiem latiem. Teležurnālists uzsvēra, ka šobrīd Latvija pasaulē ir līdere numismātikas šedevru laišanā apgrozībā. Vienreizējas ir ne tikai kolekcijas monētas, piemēram, ar metālu, kas maina krāsu, vai monētām, kurā viena puse ir no sudraba, bet - otra no zelta, bet arī parastie ikdienas apgrozībā esošie vienlatnieki.

Latvijas Bankas Monētu daļas vadītāja Maruta Brūkle teic, ka krīzes laikā cilvēki cenšas naudu ieguldīt kolekcijas priekšmetos. „Un, ja tajos (Latvijas Bankas izlaistajās kolekcijas monētās) ir arī dārgmetāls, kas varētu būt labāks par to,” noteic Brūkle.

Sižeta noslēgumā astroloģe Alla Bilde gan pauž, ka Latvijas Bankas pārāk lielā aizraušanas ar floras un faunas pārstāvju attēlošanu uz monētām ne pie kā laba nenovedīšot – vajagot kalt tehnoloģiskā progresa objektus vai bērnu tēlus. Jāattēlojot „nākotnes un progresa” zīmes. Bet tās ir tikai vienas Latvijas astroloģes domas, nevis numismātikas ekspertu vērtējums.

REN TV: „Skaistums izglābs Baltijas valstis”
Elmārs Barkāns