41 Saeimas deputāts atteicies no papīra dokumentiem
Sabiedrība
2010. gada 30. decembris, 13:49

41 Saeimas deputāts atteicies no papīra dokumentiem

Jauns.lv

Kopš 10.Saeimas sanākšanas jau 41 deputāts atteicies no Saeimas sēžu dokumentu saņemšanas papīra formā. Uz šo deputātu dokumentu kastītēm uzlīmēta simboliska zaļa eglīte.

­

Saeimas sēdē izskatāmie dokumenti deputātiem ir pieejami arī elektroniski, un ar tiem sēdes laikā var strādāt, izmantojot portatīvo datoru. No dokumentu saņemšanas atteikušās arī četras Saeimas komisijas un viena frakcija.

Arī 9.Saeimā vairāk nekā 40 deputāti bija atteikušies no dokumentu izdrukām.

Lai samazinātu papīra patēriņu, Saeimas sēžu materiāli, ja iespējams, tiek samazināti un kopēti uz lapas abām pusēm. Pēc Saeimas sēdēm pāri palikušos dokumentus un pavairoto materiālu pārpalikumus, kā arī ikdienas lietošanas papīru savāc un nodod pārstrādei papīrfabrikā "Līgatne". Papīrfabrika nodrošina makulatūras savākšanu ar savu transportu, neprasot par to samaksu.

Tāpat parlamenta ēkās kopš 2010.gada pavasara ir izvietoti kartona konteineri, kuros izlietoto papīru savāc otrreizējai pārstrādei. Konteineri nodrošina ērtu un parocīgu makulatūras savākšanu parlamenta darba kabinetos, komisiju sēžu zālēs un citās telpās.

Savukārt zem visiem Saeimas e-pasta sūtījumiem kopš šī gada aprīļa ieviests centralizēts paraksts, kas aicina tā saņēmēju saudzēt dabas resursus un pirms drukāšanas izvērtēt, vai šis sūtījums nepieciešams papīra formātā.

Vienas tonnas biroja papīra otrreizēja pārstrāde ļauj ietaupīt apmēram divas tonnas koksnes. Turklāt otrreizēja papīra pārstrāde ļauj būtiski ietaupīt arī ražošanas procesā nepieciešamo enerģiju un ūdeni.

LETA/Foto:LETA

­

Tēmas