54 gadu vecumā mūžībā aizgājusi pazīstamā koklētāja Māra Vanaga
Māra Vanaga audzinājusi jaunās koklētājas, strādājot Baldones, Pāvula Jurjāna, Berģu un Tukuma mūzikas skolās. No 1993.gada viņa bijusi docētāja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.
Kultūra
2016. gada 19. jūlijs, 19:38

54 gadu vecumā mūžībā aizgājusi pazīstamā koklētāja Māra Vanaga

Jauns.lv

Mūžībā aizgājusi kokles spēles pedagoģe un koklētāju ansambļu vadītāja Māra Vanaga, informēja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā.

Viņa bijusi arī Nacionālā kultūras centra kokļu mūzikas nozares eksperte un ilggadēja Dziesmu un deju svētku kokļu mūzikas pasākumu mākslinieciskā vadītāja, Rīgas reģiona ansambļu virsdiriģente, kā arī Dziesmu un deju svētku padomes locekle.

Vanaga veltījusi mūžu koklēšanai, koncertkokles spēles popularizēšanai un kokles spēles profesionālā līmeņa paaugstināšanai.

Māra Vanaga dzimusi 1961.gada 19.oktobrī. Viņa beigusi Jāzepa Mediņa Mūzikas koledžas kora diriģēšanas nodaļu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi koncertizpildītājas, pasniedzējas un ansambļa vadītājas kvalifikāciju tautas instrumentu specialitātē. Vanaga ieguvusi maģistra grādu kokles spēlē, kā arī apguvusi doktora studiju programmu mūzikas vēsturē un teorijā.

Mūziķe audzinājusi jaunās koklētājas, strādājot Baldones, Pāvula Jurjāna, Berģu un Tukuma mūzikas skolās. No 1993.gada viņa bijusi docētāja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Kokļu trio "Rāmava" sastāvā Vanaga daudz koncertējusi Latvijā un ārpus tās, popularizējot kokļu mūziku. Mūziķe izveidojusi un vairāk nekā 30 gadus vadījusi kultūras centra "Imanta" koklētāju ansambli "Kārta". Vanaga bijusi starptautiskā kokļu mūzikas festivāla "Solaris" direktore un mākslinieciskā vadītāja, vairāku Vispārējo Dziesmu un deju svētku kokļu un tautas mūzikas norišu mākslinieciskā vadītāja, piedalījusies neskaitāmās zinātniskās konferencēs un konkursu žūrijās, vairāku zinātnisku rakstu par kokļu būves un spēles vēsturi autore.

Daudzas Vanagas audzēknes un studentes šobrīd pašas māca kokles spēli mūzikas skolās un nodod tālāk viņas dotās zināšanas un pārliecību par kokļu īpašo vietu latviešu mūzikas kultūrā.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA

Tēmas