Sabiedrība
2011. gada 17. janvāris, 13:52

Pirms vēršanās Latvijas vēstniecībā Lužkovs lūdzis Lielbritānijas vīzu

Jauns.lv

Bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs pirms uzturēšanās atļaujas pieprasījuma Latvijas vēstniecībā vērsies arī Lielbritānijas diplomātiskajā pārstāvniecībā Maskavā.

"Esot Austrijā, viņš nevarēja iegūt Lielbritānijas vīzu," žurnālistiem atklāja kāda vārdā neminēta amatpersona. "Tādēļ viņš atgriezās Maskavā un devās uz vēstniecību."

Bijušā Maskavas mēra un Lielbritānijas vēstniecības darbinieku attiecības nav bijušas no tām labākajām, jo Lužkovs asi iebildis pret geju praida rīkošanu Krievijas galvaspilsētā, tādēļ nav zināms, vai vēstniecība šādu lūgumu apstiprinās.

Kā medijiem pavēstījis Lužkova draugs Josifs Kobzons, Lielbritānijas vīzu bijušais mērs lūdzis, lai varētu apciemot radiniekus, un par Krievijas pamešanu viņš nedomājot.

"Viņš vienmēr ir teicis, ka vēlas palikt Krievijā," žurnālistiem sacīja Kobzons. "Viņš neemigrēs uz Angliju."

Kā LETA jau ziņoja, kādreizējais Maskavas mērs neilgi pirms Jaunā gada Latvijas vēstniecībai Krievijā iesniedzis lūgumu piešķirt uzturēšanās atļauju. Lužkovs kļuvis par baņķieri un ieguldījis naudu "Rietumu bankas" kapitālā.

Savu lūgumu pēc uzturēšanās atļaujas Lužkovs pamato ar to, ka ieguldījis likumā noteikto summu - 200 000 latu - "Rietumu bankas" subordinētajā pamatkapitālā, kā arī viņam Latvijā piederot nekustamais īpašums. Pārbaudot Lužkova iesniegumā norādīto dzīvesvietu, varasiestādes atklājušas, ka tā atrodas kādā noliktavas ēkā Jūrmalā.

"Pārbaudām arī šīs naudas izcelsmi, kas atrodas "Rietumu bankā", kur noteikti būs jāsazinās arī ar Krievijas pusi. Drošības iestādes pārbauda vēl citu informāciju, kas ir viņu rīcībā par Lužkova kungu, un domāju, ka tā vai citādi juridiskie iemesli būs pietiekami, lai atrastu risinājumu un šī uzturēšanās atļauja tiktu atteikta," norāda iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V).

Savukārt pirmdien intervijā Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" Mūrniece atzinusi, ka Lužkovs nav pelnījis iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā un, visticamāk, šāds statuss viņam arī netiks piešķirts.

"Viņš nav pelnījis [šo statusu] savas negatīvās attieksmes dēļ pret mūsu valsti un, visticamāk, arī to nesaņems. Man kā ministrei ir pilnvaras pieņemt šādu lēmumu, ja šis jautājums netiks atrisināts citā veidā," apliecināja amatpersona.

LETA