Jēkabpils laupītājus ar aizsietām acīm ved uz tiesu
112
2011. gada 26. janvāris, 15:28

Jēkabpils laupītājus ar aizsietām acīm ved uz tiesu

Jauns.lv

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa apcietināja Tukuma policistu Pāvelu Hristoforidi, kurš piedalījās spēļu zāles aplaupīšanā Jēkabpilī. Apcietināts tika arī Staņislavs Babelis.

Laupītājus uz tiesu atved ar aizsietām acīm

Hristoforidi atzīst savu vainu uzbrukumā un sadarbojas ar izmeklētājiem, teica viņa advokāts Regnārs Jansons.

Aizturētais atzīst, ka veicis laupīšanu, taču, pēc paša teiktā, neesot izdarījis šāvienus, žurnālistiem pastāstīja advokāts.

Kā novēroja aģentūra LETA, Hristoforidi no tiesas zāles tika izvests vairāku ar automātiskajiem ieročiem bruņotu policijas darbinieku pavadībā. Policistiem uz sejām bija maskas, turklāt arī pašam apcietinātajam uz acīm bija uzlikts melns pārsējs.

Tiesa šodien vērtēs arī citiem laupītājiem piemērojamo drošības līdzekli.

P.Hristoforidi drošības līdzekļa izvērtēšanai tika atvests uz tiesu, savukārt viņa brālis Deniss Hristoforidi patlaban ārstējas no laupīšanas uzbrukumā gūtajiem ievainojumiem.

Iespējams, viņa drošības līdzeklis tiks izvērtēts bez paša klātbūtnes.

Apcietina vēl vienu laupītāju

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien apcietināja vēl vienu Jēkabpils laupīšanas lietā aizturēto personu - Staņislavu Babeli.

Apcietinātais Babelis ir vienīgais no pieciem laupītājiem, kurš nav strādājis policijā.

Viņa advokāte Sandra Purmale žurnālistiem pēc tiesas sēdes sīkāku informāciju par notikušo nesniedza.

Pēc publiskajos resursos pieejamās informācijas, 1978.gadā dzimušais Babelis 2005.gada 23.novembrī uzņemts Latvijas pilsonībā. Tukumnieks Babelis 2001.gadā piedalījies Latvijas čempionātā pauerliftingā. Šajā čempionātā, tiesa gan, citā svara kategorijā, piedalījies arī cits laupīšanas uzbrukuma dalībnieks - Tukuma policists Deniss Hristoforidi.

Portālā "Draugiem.lv" starp Babeļa draugiem reģistrēts vēl viens laupīšanas uzbrukuma dalībnieks - Denisa brālis, Tukuma policists Pāvels Hristoforidi.

Viens no laupītājiem, iespējams, ir "Alfas" darbinieks Arvo Žagars

Viens no laupītājiem, kas piedalījās bruņotajā uzbrukumā spēļu zālei Jēkabpilī, iespējams, ir patruļpolicijas vienības "Alfa" darbinieks jūrmalnieks Arvo Žagars. Viņš no 2002. līdz 2005.gadam strādājis Jūrmalas policijā.

Tad pārgājis uz Rīgas reģiona pārvaldi, kuras pakļautībā ir vienība "Alfa", liecina viņa amatpersonas deklarācijas. Pēdējā pieejamā deklarācija ir par 2009.gadu, un tajā Žagars norādījis, ka ir vada komandiera vietnieks.

Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamā Žagara valsts amatpersonas deklarācija par 2009.gadu liecina, ka viņam pieder 1995.gadā ražota automašīna "Opel Omega Caravan", bet par darbu policijā algā saņemts 6851 lats.

Portālā "Draugiem.lv" starp Žagara draugiem reģistrēts cits laupīšanas uzbrukuma dalībnieks - Tukuma policists Pāvels Hristoforidi, kuru tiesa šodien jau apcietināja. Žagara draugs ir arī savulaik par kukuļņemšanu notiesātais bijušais Tukuma un Jūrmalas prokurors Aigars Cuško.

Kāds bijušais Žagara kolēģis neoficiāli aģentūrai LETA viņu raksturoja kā ļoti izdarīgu, taču tendētu uz cietsirdību. Viņš nevēlējās sīkāk paskaidrot, kā izpaudusies šī cietsirdība.

Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Melnalksnis, kuram portālā "Draugiem.lv" draugu lokā ir arī Žagars, aģentūrai LETA teica, ka viņu personīgi nepazīst, lai raksturotu viņa īpašības. Melnalksnis atzina, ka Žagars "liekas redzēts un pazīstams", taču neko par viņu nevar pateikt. Arodbiedrības vadītājam ar Žagaru esot 40 kopēji draugi.

Toties Melnalksnis ļoti labi pazīstot abus brāļus Hristoforidi, kurus raksturo pozitīvi. Viņi esot auguši salīdzinoši nabadzīgā ģimenē, māte strādājusi Lielbritānijā, bet tēvs - tepat Latvijā celtniecībā. Abi brāļi bijuši centīgi, pat nesmēķējuši un nelietojuši alkoholu.

Melnalksnis uzskata, ka "Alfas" policisti "visi ir izdresēti, tādēļ pieļaujams, ka varētu būt tendēti uz cietsirdību". Viņš pauda viedokli, ka pie visa vainojama policijas vadība, kura jau vairākus gadus neveica darbinieku audzināšanu. No policistiem tikai tika prasīti darba rezultāti, bet neviens neaprunājoties ar saviem padotajiem, vai viņiem nav kādu problēmu.

Kā ziņots, arī Hristoforidi kolēģi raksturojuši kā cilvēku, kurš tendēts jebkuru konfliktu risināt no spēka pozīcijām, ar fiziska spēka pielietošanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Žagars ir starp uzbrukumā ievainotajiem, kuri patlaban ārstējas Jēkabpils slimnīcā.

Kā ziņots, otrdien pēc plkst.9 Jēkabpilī notika bruņots laupīšanas uzbrukums spēļu zālei "Fēnikss". Aizturot iespējamos uzbrucējus, gāja bojā viens policists, bet vēl seši cilvēki - divi policisti, trīs uzbrucēji un spēļu zāles darbinieks - ievainoti.

Aizdomās par bruņoto laupīšanu policisti aizturējuši piecas personas. Četri no uzbrucējiem bijuši policisti. Divi bijuši specvienības "Alfa" darbinieki, bet vēl divi - Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki, brāļi Pāvels un Deniss Hristoforidi.

Minivenā "Chrysler Voyager", kas tika izmantots uzbrukumā spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī, pēc noziedznieku aizturēšanas atrasta nauda. Cik daudz naudas atrast, vēl neesot zināms.

Kā ziņots, saistībā ar traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī ar Valsts policijas priekšnieka Arta Velša rīkojumu no amata ir atstādināti patruļpolicijas vienības "Alfa" komandieris, kā arī rotas komandieris, kura pakļautībā strādāja abi laupītāji.

No amata atstādināts arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

LETA