112
2011. gada 28. janvāris, 16:35

Vaiņodes muzejā vairākus gadus bija apskatāma sprādzienbīstama ekspozīcija

Jauns.lv

Sapieri šodien neitralizējuši astoņas sprādzienbīstamas granātas un vienu mīnmetēja mīnu no Otrā pasaules kara laika. Šos priekšmetus, neapzinoties to sprādzienbīstamību, iedzīvotāji gadu gaitā bija sanesuši uz Vaiņodes muzeju, bet muzejs - iekļāvis tos savā ekspozīcijā.

Kā aģentūru LETA informēja 3.Zemessardzes novada štāba civilmilitārās sadarbības speciāliste seržante Kristiāna Štrāle, šodien Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) karavīru grupa saņēma izsaukumu uz Vaiņodes muzeju.

Ierodoties notikuma vietā, sapieri konstatēja astoņas sprādzienbīstamas granātas un vienu mīnmetēja mīnu no Otrā pasaules kara laika. Karavīru grupa šos priekšmetus neitralizēja, pastāstīja Štrāle.

Tāpat muzejā atradās kāda aviācijas bumba, taču tā nebija sprādzienbīstama, tāpēc palika muzejā, tāpat kā vēl cita veida munīcija, kas joprojām aplūkojama ekspozīcijā.

Izrādījās, ka iedzīvotāji minētos priekšmetus, neapzinoties to sprādzienbīstamību, gadu gaitā bija nesuši uz muzeju, bet muzejs šos priekšmetus izlicis apskatīšanai ekspozīcijā.

Kā atzina Štrāle, iepriekš bijuši gadījumi, kad iedzīvotāji sprādzienbīstamus priekšmetus atnes uz policijas iecirkni vai Zemessardzes bataljonu.

Nacionālie Bruņotie spēki vēlreiz aicina iedzīvotājus neriskēt ar savu veselību un dzīvību un, atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus, tos neaiztikt. Vieta, kurā šie priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo, jāiezīmē, un par atrastajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai, zvanot uz telefonu 112.

Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kuri atrastos priekšmetus neitralizēs.

LETA