Sabiedrība
2011. gada 13. februāris, 08:29

Pārsūdz tiesas lēmumu par Vaškeviča apcietināšanu

Jauns.lv

Aizstāvība šonedēļ pārsūdzējusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2.februāra lēmumu par kukuļošanas lietā aizturētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča apcietināšanu.

Vaškeviča advokātam Aloizam Vaznim gan pagaidām vēl neesot zināms, kad pārsūdzētais Centra rajona tiesas lēmums tiks pārskatīts Rīgas apgabaltiesā.

Kā ziņots, Vaškevičs tika aizturēts 31.janvāra vakarā Rīgā, Duntes ielā, brīdī, kad viņš devās uz advokātu biroju. Aptuveni tai pašā laikā izmeklētāji veica kratīšanas vairākos objektos. 2.februārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa aizturētajam ierēdnim kā drošības līdzekli nolēma piemērot apcietinājumu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Vaškeviču tur aizdomās pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļdošanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā, vai ja to izdarījusi valsts amatpersona vai personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Kā informēja KNAB, šajā kriminālprocesā vairāk nekā 50 000 eiro (35 000 latu) kukulis dots Valsts ieņēmuma dienesta (VID) amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Kā žurnālistiem pēc Vaškeviča apcietināšanas norādīja kriminālprocesu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns, izmeklēšanas laikā kopš šā gada janvāra ir veiktas vairākas operatīvās darbības, tostarp fiksēts, ka Vaškevičs atkārtoti dod kukuļus.

Prokurors bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta VID amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki.

Iespējams, Vaškevičs kukuli varētu būt devis VID Muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, taču oficiālu apstiprinājumu tam ne VID, ne KNAB nesniedz.

Dažas dienas pēc Vaškeviča aizturēšanas Latvijas Radio ziņoja, ka pret KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi plānots atentāts, tādēļ Valsts policija viņai norīkojusi īpašu apsardzi. Aģentūrai LETA šajā jautājumā nav izdevies sazināties ar pašu Strīķi, jo viņas tālrunis ir izslēgts, savukārt KNAB par to nekādus komentārus nesniedz.

Jau ziņots, ka saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju izmeklētājiem ir aizdomas, ka Vaškeviča iespējami dotais kukulis kādai VID amatpersonai varētu būt tikai viens no daudziem gadījumiem - kā "regulārais maksājums".

Šī kukuļa došanas epizode arī varētu būt tikai viens posms garākā ķēdē. Pastāv gan varbūtība, ka daudz vairāk iesaistīto personu notvert un tiesāt neizdosies, jo izmeklētāji šaubās, ka Vaškevičs būšot ar mieru plaši dalīties ar informāciju.

Kāds avots Saeimā aģentūrai LETA atzina, ka KNAB savāktie pierādījumi Vaškeviča aizturēšanai esot pārliecinoši un varētu būt pietiekami viņa notiesāšanai, jo cilvēkam ar šādu reputāciju tāpat vien un bez pamata neviens klāt ķerties nevēlētos.

LETA