Sabiedrība

Latvijā populārākās svešvalodas ir angļu, spāņu un itāliešu valoda

Jauns.lv

Latvijā joprojām populārākās svešvalodas ir angļu, spāņu un itāliešu valoda. Pieaudzis to cilvēku skaits, kas svešvalodas apgūst darba, nevis vaļasprieka dēļ.

Latvijā populārākās svešvalodas ir angļu, spāņu un...

Latvijas iedzīvotāji, kam valsts valoda ir dzimtā, profesionālos nolūkos visbiežāk apgūst angļu valodu, kas arī izskaidro šīs valodas popularitātes pārsvaru pār citām biežāk apgūtajām valodām, aģentūru LETA informēja "Berlitz" valodas centra Latvijā direktore Inga Zeide.

Krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju interese par itāliešu valodu skaidrojama ar šīs valodas prasmes lietderību darbā, piemēram, dizaineriem vai arī itāliešu restorānu vadītājiem, kuriem ikdienā jākomunicē ar itāliešu kolēģiem.

"Itālieši citas svešvalodas nepārzina tik labi kā, piemēram, Skandināvijas vai Centrāleiropas iedzīvotāji, tādēļ tiem, kas vēlas strādāt Itālijā vai kopā ar itāliešu partneriem, bieži nav citas iespējas, kā mācīties valodu. Atšķirīga situācija ir ar spāņu valodas popularitāti latviski runājošo vidū. Tā galvenokārt saistīta ar šīs valodas īpatnējo skanējumu un no latviešu valodas atšķirīgo temperamentu, kas, kā rāda mūsu pieredze, ir biežākais iemesls, kādēļ latviešiem spāņu valoda šķiet saistoša," stāsta Zeide.

Patlaban samazinājies to cilvēku skaits, kas valodu apgūst hobija līmenī, bet pieaudzis to īpatsvars, kas svešvalodas mācās kāda konkrēta mērķa, visbiežāk tieši darba, nolūkos. To, ka valodas retāk tiek apgūtas hobija nolūkā, ietekmējusi ekonomiskā situācija.

Zeide atzīst, ka pašlaik eksotiskākās valodu apmācības izvēlas mazāks cilvēku skaits, bet ir pieaudzis to īpatsvars, kas apgūst valodas darba dēļ. Cilvēki vairāk ir vērsti uz rezultātu, zina, kādam mērķim vēlas apgūt svešvalodu. Tomēr saglabājas pieprasījums pēc apmācībām autentiskā vidē, tādēļ valodu centrs interesentiem organizē valodu apmācības "Berlitz" centros ASV un Lielbritānijā.

LETA

Tēmas