Sabiedrība
2011. gada 2. marts, 18:32

Pēc informācijas par iespējamiem draudiem Strīķe pametusi Latviju

Jauns.lv

Pēc tam, kad saņemta informācija, ka tiek gatavota izrēķināšanās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi saistībā ar viņas dienesta pienākumu veikšanu, viņa tika iesaistīta īpašā aizsardzības programmā.

Tās ietvaros viņa arī slepeni atstāja Latviju, to intervijā portālam "Ir" atzinusi Strīķe.

Īstermiņā draudi ir novērsti, taču ilgtermiņā jārēķinās: "Ja esi sakritis visiem uz nerviem, tad jāsaprot, ka agri vai vēlu beigu iespējamība pastāv," intervijā sacījusi Strīķe.

Strīķe atklājusi, ka informāciju par to, ka tiek gatavota izrēķināšanās ar viņu, policija uzzinājusi operatīvās izziņas ceļā, savukārt pašai Strīķei vai viņas ģimenes locekļiem draudi nav izteikti.

Sīkākus komentārus par apdraudējumu un tā pasūtītājiem Strīķe neesot tiesīga paust, jo patlaban norit izmeklēšana, taču policijas informācija liecinājusi, ka tiek gatavots "veselības un, iespējams, dzīvības apdraudējums. Jēdziens ir plašs - miesas bojājumi, smagi miesas bojājumi, kā rezultātā iestājas nāve...", žurnālam "Ir" saka Strīķe. Viņai ir vairākas versijas par to, kas varētu būt ieinteresēts ļaunprātībā, tostarp Strīķe neizslēdz arī nesen aizturētā Vladimira Vaškeviča iespējamo saistību.

"KNAB pēdējos septiņos gados ir bijis daudz aizturēšanu, arvien smagākas lietas, un ir loģiski, ka arvien vairojas cilvēku skaits, kam tīri psiholoģiski rodas nepatika vai naids, un tas pats arī viņu ģimenes locekļiem - vēlme mūs neredzēt. Vispār", saka Strīķe. "Mēs esam pārgājuši citā fāzē, vācam pierādījumus ar smalkākām metodēm un pierādām to, ko nevarējām pirms pieciem, sešiem gadiem. Tas rada nervozitāti," apdraudējuma cēloņus komentē KNAB priekšnieka vietniece.

Strīķe atzīst, ka rēķinās - cīņā pret viņu Krimināllikumā atļautā robeža ir pārkāpta, un tas noticis tobrīd, kad no viņas ģimenes draugu, tagad "Vienotības" politiķu Viņķeļu datora tika nozagtas un vēlāk publiskotas privātas fotogrāfijas.

Strīķe arī kritizē valsts augstāko amatpersonu attieksmi pret KNAB un atzīst, ka biroja darbinieki jūtas vientuļi. "Mēs esam dzirdējuši labus vārdus no sabiedrības, no sadarbības partneriem, bet valsts pozīcija ir: jūs radāt tikai problēmas," ar rūgtumu atzīst Strīķe. Viņasprāt, nopietna apdraudējuma situācijā tikai valsts spēj garantēt drošību, tāpēc valstij skaidri jāpauž atbalsts pretkorupcijas jomas darbiniekiem: "Tas ir nozīmīgs faktors šādās situācijās, kāda bija man: valstij ir jāpozicionējas. Ja cilvēks strādā valstij, tad tai ir jāpasaka, ka aizsargās un atbalstīs".

Kā ziņots, Valsts policija sākusi kriminālprocesu par draudiem Strīķei. Process sākts pēc Krimināllikuma 132.panta par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti.


LETA