Latviju Āfrikas tūres ietvaros apmeklēs Ķīnas kompartijas ministrs
Sabiedrība
2011. gada 8. marts, 19:01

Latviju Āfrikas tūres ietvaros apmeklēs Ķīnas kompartijas ministrs

Jauns.lv

Pēc pāris dienām Latvijā oficiālā vizītē pēc premjera Valda Dombrovska uzaicinājuma ieradīsies viens no Ķīnas kompartijas ideologiem – Vans Dzjažujs. Latvija iekļauta viņa Āfrikas turnejas sarakstā.

Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) oficiālā ziņu aģentūra „Siņhua” vēsta, ka Dzjažujs – ĶTR Komunistiskās partijas ministrs un Starptautisko sakaru departamenta vadītājs – 1. martā uzsācis savu turneju, kuras laikā apmeklēs četras Āfrikas valstis, bet noslēgumā kā „piedevu” apmeklēs vēl Latviju.

Vispirms Ķīnas kompartijas ministrs apmeklēs Burundi, Malavi, Libēriju un Gvineju, bet pēc tam ieradīsies Rīgā un Ventspilī.

Ir zināms, ka Dzjažujs 10. martā tiksies ar prezidentu Valdi Zatleru, ar kuru pārrunās Latvijas un Ķīnas attiecības. Savukārt vēlāk viņam paredzēta tikšanās ar Dombrovski valdības mājā un darba vakariņas ar premjeru viesnīcā „Radisson Blu Daugava Hotel”. Toties piektdien, 11. martā Ķīnas ministrs dosies uz Ventspili, kur tiksies ar pašvaldības un brīvostas vadību, apmeklēs.

Dzjažujs 1985.gadā sāka strādāt ĶTR Pasta un telekomunikāciju ministrijā, kļuva par direktora vietnieku, bet vēlāk - par laikrakstu izdošanas biroja vadītāju. Viņš strādājis arī Ārējās tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības ministrijā. Par Komunistiskās partijas Starptautiskās nodaļas vadītāju Dzjažujs tika iecelts 2003. gadā martā.

Jāteic, ka viena Ķīnas kompartijas ideologa vizīte Latvijā notiks dažas dienas pēc tam, kad Eiropas Savienības laikraksts „European Voice” Baltijas valstu augstākās amatpersonas, tostarp arī Latvijas valstsvīrus, nesaudzīgi kritizēja par gļēvulību atsakoties tikties ar Tibetas garīgo līderi Dalailamu.

„Baltijas valstu gadījumā to līderu vairīšanās no tikšanās ar Dalailamu, kad viņš augustā tur viesosies, ir īpaši apkaunojoša un šokējoša rīcība. Tā ir arī pašiznīcinoša. Ja Baltijas valstu premjerministri un prezidenti netiksies ar Dalailamu, tad viņu svinīgās runas par gadadienām un valstiskumu ir tikai uz sevi koncentrēta un liekulīga runāšana. Dažkārt ir jāieņem stingra nostāja, pat ja tā ir sāpīga un šķietami bezjēdzīga. Baltijas valstis to gaidīja no citiem. Ja to līderi tagad neiestāsies par principiem, šīs valstis mazina iespēju, ka nākotnē citi iestāsies par tām,” raksta „European Voice”.

Pēc visa spriežot, Latvijas augstākās amatpersonas ir nolēmušas brāļoties ar Ķīnas kompartijas līderiem, nevis iestāties par ĶTR okupētās Tibetas brīvību.

Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA