Tibetas aizstāvji traucē Ķīnas ministra labsajūtu
Sabiedrība
2011. gada 10. marts, 18:59

Tibetas aizstāvji traucē Ķīnas ministra labsajūtu

Jauns.lv

Vakar, kamēr premjers Valdis Dombrovskis tikās ar Ķīnas Komunistiskās partijas ministru Vanu Dzjažuju, pretim valdības logiem Tibetas aizstāvji skaidrojās ar policiju.

Latvija tomēr nav Ķīna, kur „pretvalstiski elementi” nepaspētu pat lozungus atritināt, kad jau būtu rokudzelžos un restotā kulbā. 10. marts ir diena, kad visā pasaulē piemin 1959. gada sacelšanos okupētajā Tibetā, kuru asiņaini apspieda Ķīnas armija.

Tieši šo dienu izvēlējās Ķīnas ministrs, viens no Komunistiskās partijas ideologiem, partijas Starptautisko sakaru departamenta vadītājs, lai ierastos Latvijā — savas Āfrikas turnejas noslēgumā. Dzjažujs tiekas Valsts prezidentu Valdi Zatleru, premjeru Valdi Dombrovski, Ventspils domes un brīvostas vadību.

Biedrības „Latvija Tibetai” pārstāvji šovakar pulksten 18 aizstaigāja pa Brīvības ielas liepu aleju līdz valdībai un atritināja Ķīnā aizliegto Tibetas karogu, atgādinot par tālās tautas likteni. Viņus uzraudzīja pārdesmit policistu, viens privātā ģērbts vīrs filmēja.

Kārtības sargi lūdza „nemiera cēlājus” izklīst, jo pikets nav pieteikts, uz ko Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja iebilda, ka viņi ir tikai garāmgājēji, kuri nolēmuši te pastāvēt.

„Es nevienu neesmu aicinājis,” apgalvoja Skuja. Policists Gusevs rūpīgi pierakstīja visu sanākušo vārdus — zināšanai. „Policisti tikai dara savu darbu,” sacīja domnieks.

Šorīt Skuja kasjauns.lv atgādināja: „Nesen mēs vēl raudājām, ka neviens nedzird latviešu prasības pēc neatkarību. Tagad mēs negribam dzirdēt okupētas zemes saucienus pēc brīvības. Rīgā vispār tas nav iespējams, jo te pie varas ir „Saskaņas centrs”, kurš ir noslēdzis sadarbības līgumu ar Ķīnas Komunistisko partiju.”

Biedrības „Latvija Tibetai” pārstāvis Jānis Ziemelis: „Skumji, ka mēs tik ātri aizmirstam vēsturi, ka arī mēs kādreiz bijām okupēti. Tibetiešiem 10. marts ir sāpīga piemiņas diena, bet Latvija jau vēlas draudzēties tikai ar politikā ietekmīgām valstīm, aizmirstot principus.”

Jāpiebilst, ka Latvijā ir aizliegta komunisma simbolika, taču Tibetas dienā uz valdības nama līdzās Eiropas Savienības un Latvijas simboliem brīvi plīvoja sarkanās Ķīnas simbols.

Māris Puķītis, Elmārs Barkāns/Foto: Māris Puķītis