Rīgas restorāni gavēņa laikā piedāvā speciālu ēdienkarti
Sabiedrība
2011. gada 13. marts, 12:42

Rīgas restorāni gavēņa laikā piedāvā speciālu ēdienkarti

Jauns.lv

Vairāki Rīgas restorāni gavēņa laikā piedāvā speciālu ēdienkarti, biznesa portālam atzina aptaujātie restorānu pārstāvji.

­

Tā kā pareizticīgajiem gavēnis sākās šī gada 7. martā, "Double Coffee" restorāni gavēņa ēdienkarti piedāvā jau no šī datuma. "Gavēņa ēdienkarti klientiem piedāvājam katru gadu, un, tā kā starp mūsu klientiem ir daudz krievu tautības klientu, kuri ir pareizticīgie, tad šogad piedāvājumu sākām 7. martā," pastāstīja SIA "DC restorāni" Mārketinga nodaļas speciāliste Ilona Jaroša.

"Gavēņa laikā, kas ilgst līdz Lieldienām, klientiem piedāvājam garšīgus un vieglus ēdienus un dzērienus. Šajā piedāvājumā netiek iekļautas olas, piens, gaļas produkti," norāda Jaroša.

Pēc pirmās nedēļas restorāna pārstāve secina, ka speciālais piedāvājums klientu vidū guvis popularitāti. "Ne visi klienti vēlas sekot reliģiskajiem principiem, daži vēlas atbrīvot organismu no liekiem kilogramiem un attīrīt to, un gavēņa laiks tam ir piemērots," uzskata "Doublee Coffee" pārstāve.

Viņa atzīst, ka pagājušajā gadā gavēņa laika piedāvājums bijis ļoti populārs, tāpēc šogad nolemts to atkārtot.

Arī "Tex-Mex" restorānos jau otro gadu pieejama gavēņa ēdienkarte. "Šos ēdienus piedāvājam gan gavēņa laikā pirms Ziemassvētkiem, gan arī patlaban, kad ir lielais gavēnis pirms Lieldienām. Piedāvājumā ir dažādi ēdieni, kuru sastāvdaļas ir atļauts lietot uzturā gavēņa laikā. Šo ēdienu receptes, kā arī ideju par to, ka gavēņa ēdienkarte ir nepieciešamas restorānos, ieguvām no saviem klientiem, kuri ievēro gavēni," pastāstīja SIA "GMG Catering" izpilddirektore Kēte Šteinmane.

Pēc viņas stāstītā, pieprasījums pēc gavēņa ēdieniem ir liels. "Klientus, kuri izvēlas ēdienus no gavēņa ēdienkartes, var iedalīt trīs grupās - klienti, kuri ievēro gavēni, klienti, kuri ir veģetārieši, kā arī klienti, kuri vēlas nobaudīt veselīgus un garšīgus ēdienus," sacīja Šteinmane.

Savukārt mazumtirgotāji norāda, ka pārtikas veikalos, sākoties gavēnim, nedaudz samazinās pieprasījums pēc gaļas un pieaug pieprasījums pēc svaigiem augļiem un dārzeņiem. To mazumtirgotāji skaidro arī ar laika apstākļiem - pavasara tuvošanos un siltāka laika iestāšanos.

Kā ziņots, lielais gavēnis simbolizē četrdesmit dienas, ko Kristus pirms savas publiskās darbības pavadīja tuksnesī, saskaroties ar kārdinājumiem, gavējot un lūdzoties. Gavēnis arī mūsdienu cilvēkam palīdz uzvarēt kārdinājumus un garīgi pieaugt.

Šogad Lieldienas kristīgā baznīca svinēs 24. aprīlī.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA

­