Latviskās Lieldienas jau svin, baznīcas svētki vēl pēc mēneša
Sabiedrība
2011. gada 20. marts, 12:09

Latviskās Lieldienas jau svin, baznīcas svētki vēl pēc mēneša

Jauns.lv

Kamēr kristieši šogad Lieldienas svinēs tikai aprīļa beigās, latvisko tradīciju piekopējiem viss jau notiek — atbilstoši Saules ritam viņi kaujas ar olām un sadanco jau šodien.

Astronomiskais pavasaris sāksies šonakt, 21. martā pulksten 1.21. Latviskajās Lieldienās jeb Lielajā dienā svin gaismas uzvaru pār tumsu, jo tagad līdz pat Jāņiem naktis kļūs tikai īsākas.

Gaidot lielo dabas atmodu, tieši pusdienlaikā pulksten 12 vairākās Latvijas pilsētās un novados cilvēkus pavasarim un atmodai modina gonga skaņas. Ar tām biedrība „Gaismas mija” Latvijai pavēsta, ka ir sācis pavasaris un aicina mosties no ziemas miega.

Šodien Saule Rīgā uzleca pulksten 6.27, un paši čaklākie tradīciju piekritēji jau sešos no rīta Arkādijas parkā sagaidīja saullēktu ar Saules dziesmām, pērās ar pūpolu zariem, dzina putnus, mazgājās ūdenī, kas tek pret rītiem, veica citus rituālus auglības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

No pulksten 12 līdz 16 Bastejkalnā Lielo dienu sagaida ar šūpošanos šūpolēs, dziesmām un apdziedāšanām, kaujām ar krāsotām olām, rotaļām un sadancošanos.

Par svētku sajūtu gādā folkloras kopas „Budēļi”, „Dandari”, „Grodi”, „Iljinskaja Pjatņica”, „Maskačkas spēlmaņi”, „Rija”, „Rīgas danču klubs”, „Savieši”, „Skandinieki” un Gongu spēlētāji. Vakarā pulksten 20 visi gaidīti Vecrīgā, Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2), kur notiks gongu kopā sanākšana. Turaidas pils galvenajā tornī pulksten 13 gongu rituālā piedalīsies folkloras un seno cīņu kopa „Vilkači”.

Savukārt kristīgās Lieldienas šogad ir vēlu, Pirmās Lieldienas tikai 24. aprīlī.

kasjauns.lv/Foto: Agnese Gulbe/LETA