Izgāžas KNAB operācija; policisti caur tiesu piedzen naudu
Sabiedrība
2011. gada 20. marts, 22:21

Izgāžas KNAB operācija; policisti caur tiesu piedzen naudu

Jauns.lv

Tiesa piespriedusi maksāt 20 tūkstoš latu kompensāciju diviem policistiem neveiksmīgas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieka veiktās operācijas dēļ, svētdien vēstīja TV3 raidījums „Nekā personīga”.

­

Pirms nepilniem četriem gadiem aizdomās par 200 eiro lielu kukuļa saņemšanu aizturēja un apsūdzēja divus policistus. Taču nepietiekamu pierādījumu dēļ lietu izbeidza un policistus reabilitēja. Viņi cēla prasību tiesā, katrs kompensācijā prasot 300 tūkstošus, vēstīja raidījums.

Pirmās instances tiesa daļēji apmierināja viņu prasību, lemjot, ka katram jāpiešķir 10 tūkstoši. Līdz šī mēneša beigām spriedumu iespējams pārsūdzēt.

„Nekā personīga” stāstīja, kā notikumi risinājās 2007. gadā maija vakarā. Divi valsts policijas kārtībnieki Renārs Jaukulis un Juris Jurčenoks savas patruļas laikā vēlā vakara stundā pie kāda galvaspilsētas nama Nīcgales ielā pamanīja nedroši pārvietojamies automašīnu „Honda Civic”. Policisti piekrituši nerakstīt protokolu par 150 latiem. Pārkāpējs solījis, ka naudu atvedīs paziņa - eiro valūtā.

Paziņa izrādījies KNAB amatpersona Juris Jurašs. Viņš savās mājās nofotografēja kukulim domātās naudas zīmes 220 eiro, paņēma diktofonu un devās uz notikuma vietu.

Pēc naudas nodošanas, tālākie notikumi risinās strauji, vēstīja „Nekā personīga”. Jau braucot uzsākušā policijas automašīnā meties KNAB darbinieks Jurašs, paziņojis, ka KNAB veic aizturēšanu un sācis ar kārtībniekiem spēkoties. Viens no policistiem kliedzis, lai aizmugurē sēdošais izmet no automašīnas kukuļa naudu un ķeras pie šaujamieroča. Ne vienu ne otru neizdevās pagūt, jo auto uztriecās uz apmales un apstājās. Cīniņš starp policistiem un KNAB darbinieku  turpinājās jau uz brauktuves un, redzot, ka kolēģis zaudē Jurašam, Jurčenoks automašīnā pameta notikuma vietu.

Abiem policistiem uzrādīja apsūdzības par kukuļņemšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un par pretošanos varas pārstāvim.

Taču galvenais pierādījums – kukuļa nauda, tā arī netika atrasta, ieraksts diktofonā neko būtisku par notikušo neliecināja, turklāt audio kontrolei KNAB nemaz nebija atļaujas, vēstīja „Nekā personīga”. Savukārt galvenais liecinieks – kukuļa solītājs no liecību sniegšanas atteicās.

Abi policisti noliedza kukuļa saņemšanu. Viņi liecināja, ka formējuši pārkāpējam  protokolu, taču viņš patvaļīgi paķēris savus dokumentus no automašīnas paneļa un tad viņiem negaidīti  automašīnā  uzbrucis iereibis vīrietis civilās drēbēs, ko viņi nav identificējuši kā  tiesībsargājošo iestāžu darbinieku.

Kriminālprocesu  pret abiem policistiem pierādījumu trūkuma dēļ izbeidza. Pirmās instances tiesa daļēji apmierināja Jurčenoka un Jaukuļa prasību un lēma, ka par labu katram piedzenami 10 tūkstoši, vēstīja „Nekā personīga”.

Spriedumu pārsūdzēs Ģenerālprokuratūra. Tā atzīst, ka policistiem pienākas kompensācija, taču ne tik liela. Turklāt  Jurčenokam  jau izmaksāta apcietinājuma laikā negūtā alga un advokāta izdevumi vairāk nekā tūkstošs latu apmērā. Spriedumu pārsūdzēs arī KNAB, taču birojs savu pozīciju neatklāj, vēstīja raidījums.

Valsts policija uzskata, ka abi bijušie patruļas policisti pašlaik ir amatos ar mazu korupcijas risku. „Nekā Personīga” zināms, ka Jurčenoks  strādā par kārtībnieku policijas dežūrdaļā, savukārt Jaukulis ir vienības „Alfa” darbinieks.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA

­