Amerikāņu FIB meklē Vecrīgas "klubu reketieri" Šimčuku
112

Amerikāņu FIB meklē Vecrīgas "klubu reketieri" Šimčuku

Jauns.lv

Nesen Maiami aizturētās „naktsklubu bandas” līderis Aleks Šimčuks ir labi pazīstams Latvijā — policija viņu raksturo kā bēdīgi slavenā Vecrīgas „krogu reketa” celmlauzi.

Amerikāņu FIB meklē Vecrīgas "klubu reketieri" Šim...

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Floridā, Maiami, policija aizturējusi grupējumu, kas izkrāpa naudu no naktsklubu apmeklētājiem. Bandā darbojās 17 vīrieši un sievietes, tostarp arī no Latvijas un Igaunijas.

Sievietes pievilināja klientus, liekot maksāt par dzērieniem milzīgas naudas summas. Kādam vīrietim bija jāsamaksā 5000 ASV dolāru (2500 latu) par šampanieša pudeli, citam izkrāpti pat 43 000 ASV dolāru (21 500 latu), pie viena pārdodot viņam gleznu.

Shēma ir tā pati, kas izmantota Vecrīgā — meitene lūdz pasūtīt šampanieti, kas, kā vēlāk izrādās, maksājot tūkstošus. Tāpat arī viltoti upuru paraksti uz kredītkaršu čekiem vai veikti nelikumīgi darījumi ar banku kartēm. Lietā identificēti 88 upuri, liecina ASV Maiami apgabaltiesā iesniegtie dokumenti.

Grupējums Maiami bija atvēris vismaz sešus naktsklubus, legāli iegūstot biznesa un alkohola tirdzniecības licences, un organizējis „konsumācijas meiteņu” ierašanos ASV, izmantojot 2008. gadā ar Baltijas valstīm atcelto vīzu režīmu. Meitenes saņēma aptuveni 20% no upura rēķina, bet bārmeņi 10%. Pārējā nauda nonāca grupējuma līderu kabatās.

Policija aizturēja 16 grupējuma dalībniekus, taču par tā līderi uzskatītais 44 gadus vecais Aleks Simčuks aizbēdzis no ASV. Viņš ir izsludināts FIB meklēšanā.

Izrādās, Latvijā šis darbonis ir jau labi pazīstams un jau redzēts Rīgā. „Šis ir cilvēks, kurš sagandēja visu biznesu šeit, Latvijā,” stāsta ilggadējs naktsklubu nozares pārstāvis, kurš vēlas palikt anonīms. Viņš ir nobažījies, ka Šimčuks atgriezies Latvijā un grasās atvērt jaunu klubu.

Šimčukam ir Latvijas un ASV dubultpilsonība. 2004. gadā viņš atvēris striptīzklubu „Foxy” Vecrīgā, Mārstaļu ielā, pirms tam šādas izklaides vecpilsētā piedāvāja tikai „Klubs 3”. Drīz vien sekoja „Miami Lounge” Vāgnera ielā, „Ultra” Kaļķu ielā, „MADEmoiselle” Teātra ielā (tagad tur ir „Hostel Pub”). Bijis arī „Cigāru bārs” Gleznotāju ielā un „Coniag bar” Baznīcas ielā.

„Ārzemniekiem lika maksāt neadekvātus rēķinus, ja nemaksāja, pieslēdzās apsardze, dažu arī iekaustīja,” Kasjauns.lv avots atgādina „izspiešanas biznesu”, kāds valdīja Rīgas naktsklubos pirms dažiem gadiem. „Policijā bija desmitiem lietu, bet tā arī palika.”

„Viņš bija šo ideju ģenerators, pirmsācējs,” Kasjauns.lv atklāj avoti policijā. Šimčuks klubus pēc kāda laika pārdevis un juridiski viņam pat nekas nepiederot. Par Šimčuka saistību, vismaz juridiskā ziņā, ar „Golden Dolls”

Par atbildi godīgie uzņēmēji nodibināja Naktsklubu asociāciju, tikās ar Rīgas domes, policijas, Tūrisma attīstības valsts aģentūras pārstāvjiem. Galu galā valsts gāja vieglāko ceļu — kopš 2009. gada atvērt striptīzklubu var tikai ar īpašu licenci, kuru saņemt nav viegli.

Kasjauns.lv/ Ekrānšāviņš no www.wsvn.com