Jēkabpils apšaudē cietušie policisti atstāti bez iztikas
Sabiedrība

Jēkabpils apšaudē cietušie policisti atstāti bez iztikas

Jauns.lv

Birokrātijas dēļ spēļu zāles laupītāju aizturēšanas laikā cietušie Jēkabpils policisti nav saņēmuši solīto finanšu palīdzību ārstēšanai, svētdien ziņo TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Jēkabpils apšaudē cietušie policisti atstāti bez i...

­­

Jēkabpils spēļu zālēs laupītāju aizturēšanā cietušie policisti nesaņem valsts pabalstu, kas viņiem pienākas.
Jēkabpils spēļu zālēs laupītāju aizturēšanā cietušie policisti nesaņem valsts pabalstu, kas viņiem pienākas.
Laupītājus uz tiesu atved ar aizsietām acīm

Premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība”) par to izteicis sašutumu, lai gan tieši Valsts kanceleja nav atradusi veidu, kā ātri palīdzēt cietušajiem, izpētījis raidījums.

Pagājuši gandrīz trīs mēneši kopš traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī, kad janvāra beigās noziedznieki policijas formās mēģināja aiznest spēļu zāles laupījumu un sašāva savus kolēģus. Vienu nāvējoši, bet divi tika ievainoti. Cietušie policisti darbā vēl nav atgriezušies.

„Nekā personīga” stāstīja, pašlaik Jēkabpils policisti ir atstāti tikpat kā bez iztikas līdzekļiem - atlabšanai tik ļoti nepieciešamo fizioterapiju nav iespējams veikt, jo ne valsts, ne spēļu zāles īpašnieks nav atraduši likumīgu veidu, kā viņiem finansiāli palīdzēt.

Jēkabpils pašvaldība gribēja ziedot katram tūkstoti latu. Kopā Jēkabpils apšaudē iesaistītajiem arī citiem likumsargiem dome grasījās izmaksāt 4,4 tūkstošus latu, taču saņēma ziņu no Rīgas, ka ziedot pašvaldība valsts policistiem nedrīkst, jo tas uzskatāms par interešu konfliktu. „Diemžēl likumdevējs ir sakārtojis tā, ka mēs pat šīs niecīgās naudas summas, ko esam atvēlējuši, nedrīkstam izmaksāt. Ir jāmeklē citi ceļi, objektīvi, legāli,” raidījumam apliecināja Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs (LPP/LC).

Pašvaldība šo legālo ceļu it kā atrada. Tā nolēma naudu nodot Iekšlietu ministrijai, lai tā pārskaita naudu policistiem. Taču saskaņojums bija jāprasa valdībai. Pieprasījums Valsts kancelejā nogulējis mēnesi, bet šonedēļ sniegts atteikums, vēstīja „Nekā personīga”. Tas tika skaidrots ar to, ka šāds dāvinājums uzskatāms par finanšu šķērdēšanu.

Premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība”) par šo situāciju izrādīja sašutumu. „Šī absurdā likuma interpretācija vienreiz ir jāizbeidz – nevar ziedojumus valsts budžetam interpretēt kā līdzekļu izšķērdēšana,” komentēja valdības vadītājs,

Taču tieši Ministru prezidents ir tas, kurš saskaņojumu, lai pašvaldības nauda nonāktu pie policistiem, atteicis. Premjera vēstuli sagatavojis ierēdnis ar desmit gadu stāžu - Andris Lācis. Viņš galu galā ieteicis, lai naudu samaksā Jēkabpils pašvaldība kā apbalvojumu. Taču tam juridisko formalitāšu nokārtošanai varētu būt nepieciešams pat pusgads.

„Nekā personīga” arī uzsvēra - kamēr valsts un pašvaldība pinas meistarībā, kā likumīgi finansiāli palīdzēt, ordeņa kapituls ir piešķīris policistiem valsts augstāko apbalvojumu, ko viņi saņems 4. maijā.

„Es cilvēciski piekrītu, ka tā situācija nav īsti normāla, bet šoreiz nebūsim adresāts pie kā vērsties ar šo kritiku,” komentēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone.

Tuvinieki, kolēģi un amatpersonas pēdējā gaitā izvada policistu Znotiņu