Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Atkal Latvijā jauna eksotiska putnu suga. FOTO!
Sabiedrība

Atkal Latvijā jauna eksotiska putnu suga. FOTO!

Jauns.lv

Jau kopš 23. aprīļa Latvijā apmeties raibais grifs — jauna putnu suga Latvijā. Putns ieradies Ventspils novada Vārves pagastā un uzturas „Lauru” māju tuvumā.

Atkal Latvijā jauna eksotiska putnu suga. FOTO!...

Ornitologi šo brīnumu novērtējuši kā jaunu E kategorijas sugu Latvijā — tā apzīmē no nebrīves izbēgušas sugas vai tās, kuras savvaļā izdzīvo tikai ar cilvēku atbalstu. Visticamāk, arī šis raibais grifs (Gyps rueppellii) ir izbēdzis no nebrīves, par to liecina siksnu paliekas pie tā kājām.

Līdz šim putnu sagūstīt nav izdevies, šonedēļ to mēģinās atkal, aģentūru LETA informējis Rīgas Zoodārza Kalvenes filiāles „Cīruļi” pārvaldnieks Arnis Bergmanis. Grifs ir apgredzenots, iespējams, tam ir arī mikročips, kas varētu ļaut noskaidrot tā izcelsmi un iespējamo īpašnieku.

Latvijā novērotas arī citas grifu sugas. Baltgalvas grifs kopš 1910. gada ir redzēts sešas reizes, pēdējo 2003. gadā Vārmē. Melnais grifs pirmo reizi reģistrēts 1837. gadā, kad diemžēl nošauts. Tas Latvijā viesojies vismaz desmit reizes, pirms diviem gadiem melnais grifs „saimniekoja” gar Valmieras–Mazsalacas ceļu, izlasot maltītei no ligzdām mazos stārķēnus.

Pēdējā laikā Latvijā reģistrētas arī citas eksotiskas putnu sugas, piemēram, 3. aprīlī virs Kolkas cekulainā karakara, plēsējputns no Dienvidamerikas, kas, visticamāk, izbēdzis no nebrīves.

Māris Puķītis/ Foto: www.latvijasputni.lv/Ainars Veitas

Tēmas