Vienotība ar Mozaīku gatavo viendzimuma laulību legalizāciju?
Sabiedrība
2011. gada 16. maijs, 17:16

Vienotība ar Mozaīku gatavo viendzimuma laulību legalizāciju?

Jauns.lv

Homoseksuāļu un viņu draugu biedrība „Mozaīka”, izstrādājot likumprojektus viendzimuma laulību reģistrācijai, kopā ar „Vienotību” vēlas izgāzt prezidenta vēlēšanas, uzskata „ biedrība „No Pride”.

Biedrības „No Pride”  vadītājs, Rīgas domes deputāts Jānis Šmits (LPP) portālam diena.lv paziņojis, ka „politisko partiju apvienība „Vienotība” un lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība „Mozaīka” sagatavojusi likumprojektus viedzimuma laulību legalizācijai.”

„No Pride” rīcībā esot nonākusi sagatavoto likumprojektu pakete, kopskaitā 24 likumi,  kuru mērķis ir legalizēt laulības viena dzimuma personu starpā, pielīdzinot to tradicionālai laulībai, kuri esot izskatīti „Vienotības” Saeimas frakcijā.

Līdz ar Reģistrēto partnerattiecību likumu izstrādāti arī grozījumi Administratīvā procesa likumā, Ārstniecības likumā, Dzīvesvietas deklarēšanas likumā un daudzos citos, kur vārdi laulība un laulātais ir papildināti ar vārdiem reģistrētas partnerattiecības un reģistrēts partneris.

Tāpat kā reģistrējot laulības, arī reģistrējot viendzimuma partnerattiecības, partneri pēc savas vēlēšanās varēs izraudzīties viena partnera uzvārdu par savu reģistrēto partnerattiecību kopējo uzvārdu, viens no partneriem varēs savam uzvārdam pievienot otra partnera uzvārdu vai arī partneri veidos kopēju dubultu uzvārdu no abu partneru uzvārdiem.

Šmits uzskata, ka šo likumu grozījumu mērķis ir „izgāzt priekšā stāvošās prezidenta vēlēšanas, kā arī graut Latvijas Republikas Satversmē nostiprināto tradicionālās laulības modeli un noziedzīgi vērsties pret jau tā katastrofālo demogrāfisko situāciju Latvijā.”.

Jautāts, kā šie likumprojekti ir saistīti ar Valsts prezidenta vēlēšanām, Šmits diena.lv prognozēja – ja prezidents Valdis Zatlers izteiks tam atbalstu, par viņu nevarēs balsot konservatīvie politiskie spēki Saeimā – „Par labu Latviju”, „Visu Latvijai!/TB/LNNK” un arī ZZS, savukārt, ja Zatlers paudīs noraidošu attieksmi, viņu noķengās par homofobu un neatbalstīs „Vienotība”.

„Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis atzinis, ka pirmdien frakcijas sēdē „Vienotība” ir uzklausījusi nevalstisko organizāciju viedokli, bet viņš norāda, ka neredz sakaru starp šiem likumu grozījumiem un prezidenta ievēlēšanu. Viņš pieļāva, ka pretrunīgi vērtētie likumu grozījumi „uz brīdi, kad vēlēs prezidentu, vēl nebūs Saeimā.”

Saeimas Cilvēktiesību komisijas Ingrīda Circene („Vienotība”) apgalvo, ka frakcijā šādi grozījumi likumos gan nav gatavoti. „Ir bijušas konceptuālas sarunas, ka varētu reģistrēt partnerattiecības, taču par laulībām neesam runājuši. Personīgi man gan nav nekādu aizspriedumu,” pauž Circene.

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA