Vērienīgo kratīšanu iemesls – noklausīta saruna „Rīdzenē”
112
2011. gada 25. maijs, 19:44

Vērienīgo kratīšanu iemesls – noklausīta saruna „Rīdzenē”

Jauns.lv

KNAB šodien veikto vērienīgo kratīšanu iemesls, iespējams, ir slepeni ierakstīta Ventspils mēra Aivara Lemberga un Saeimas deputātu Aināra Šlesera (PLL) un Andra Šķēles (PLL) saruna, kas varētu būt notikusi vietā, kur visi trīs jutušies droši, ka viņus nenoklausās.

Šī vieta varētu būt, piemēram, viesnīcā "Rīdzene", par kuras VIP numuriņu noklausīšanos 5.maijā publiski paziņoja pats Šlesers, solot starptautisku skandālu. To portālam "Pietiek.com" apliecinājuši vairāki savstarpēji nesaistīti, toties ar tiesībsargājošajām iestādēm saistīti avoti.

"Visu trīs oligarhu saruna slepeni ierakstīta vietā, par kuras drošumu viņi bijuši pārliecināti. Ierakstīta klātienes saruna, nevis telefonsarunas, par kuru nedrošumu pēdējos gados Šķēle un Šlesers jau ir pārliecinājušies paši uz savas ādas. Kā iespējamo sarunas vietu "Pietiek" avoti min viesnīcu "Rīdzene" - to pašu, par kuru Šlesers 5.maijā paziņoja, ka tās VIP numuros, kā arī konferenču zālēs specdienesti vairāku gadu garumā esot veikuši sarunu noklausīšanos," raksta portāls.

Kā ziņots, 5.maijā Šlesers nāca klajā ar publisku paziņojumu, ka viesnīcas "Rīdzene" VIP numuriņos un konferenču zālēs vairāku gadu garumā specdienesti veikuši noklausīšanos. Deputāts arī norādīja uz pierādījumiem, kas esot viņa rīcībā, taču neatklāja tos. Pēc Šlesera stāstītā, noklausīšanās notikusi arī viesnīcas 501.numuriņā. Šajos apartamentos deputāts nereti uzturējies pats. Šlesers prognozēja, ka šī sarunu noklausīšanās lieta varētu izraisīt milzīgu rezonansi.

Specdienesti sīkāk nekomentēja Šlesera apgalvojumus. Satversmes aizsardzības birojā skaidroja, ka tas operatīvās darbības pasākumus veic tikai saskaņā ar likumā noteikto kārtību un procedūrām, savukārt KNAB un Drošības policija atteicās komentēt izskanējušo informāciju.

Atgādinām, ka šodien KNAB negaidīti veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp arī Lemberga Puzes īpašumā, Rīgas domē un Bīvostas pārvaldē, Šķēles ģimenei piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" telpās un citos uzņēmumos.

Vairākas amatpersonas un viņu pārstāvji publiski sniedza informāciju un komentārus par veiktajām kratīšanām, savukārt pats KNAB pat neapstiprināja kratīšanu faktus.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) pastāstīja, ka izmeklēšana notiek, jo KNAB uzskata, ka viņš par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts pēc Lemberga un Šlesera vienošanās, kuru it kā izpildījis Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe sacīja, ka Šlesers nekādus komentārus nesniegšot, jo patlaban viņam ir citas rūpes, kas saistītas ar ģimeni, - Šleseru ģimenē pasaulē nācis ceturtais dēls.

Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā, bet Lembergs ar ironiju stāstīja: "Šorīt atbrauca pazīstami ciemiņi, lai sveiktu sakarā ar to, ka ir beigusies [Valsts] prezidenta kandidātu izvirzīšana un ir iestājušās pēdējās desmit dienas līdz prezidenta vēlēšanām." Uz jautājumu, kas tie bijuši par ciemiņiem, Lembergs atbildēja: "No KNAB."

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa informēja, ka pagājušās nedēļas piektdienā, 20.maijā, izmeklēšanas tiesnesis sankcionējis aptuveni 40 KNAB pieteiktas kratīšanas. Par to, ar kādiem kriminālprocesiem tās saistītas, tiesa informāciju nesniedza.

KNAB ir vērsies arī Saeimā ar lūgumu dot atļauju veikt kratīšanu arī pie Šlesera. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) atzina, ka "no KNAB ir saņemti dokumenti par vienu deputātu". Orlovs pastāstīja, ka komisija gaida arī dokumentus no Ģenerālprokuratūras, kas apliecinātu, ka sankcija kratīšanai pie deputāta pieprasīta pamatoti un ka tā nav politiska izrēķināšanās.

Orlovs ir sasaucis Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi rīt, 26.maijā, plkst.8.30, lai izlemtu, vai ir pamats Saeimai lemt par kratīšanu pie deputāta.

Satversmes 29.pants nosaka, ka "Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima".

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Lita Krone/LETA