Gruzīni meklē Kārļa Ulmaņa kapu. VIDEO
Sabiedrība

Gruzīni meklē Kārļa Ulmaņa kapu. VIDEO

Jauns.lv

Ne tikai Latvijā, bet arī Gruzijā tiek atspoguļota versija par to, ka tieši Staļina dzimtajā pilsētā – Gori ir apglabāts kādreizējais Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis. Kasjauns.lv ielūkojās, ko par to stāsta Gruzijas televīzijas.

Gruzīni meklē Kārļa Ulmaņa kapu. VIDEO...

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka, iespējams, Kārļa Ulmaņa (1877 – 1942) kapavieta nav vis meklējama Turkmenbaši (agrāk – Krasnovodska) Turkmenistānā, bet gan Gruzijā – kādreizējā PSRS diktatora Staļina dzimtajā pilsētā Gori.

Pastāv versija, ka 1942. gadā Ulmanis kā arestants no Stavropoles cietuma esot vests caur Gori, kur bijušam prezidentam esot palicis slikti, viņu ievietoja vietējā kara hospitālī, kur viņš arī mira.

Gori ir uzradušies vairāki liecinieki, kuri apgalvo, ka tieši tur ir arī meklējama Ulmaņa kapavieta. Staļina muzeja gide Larisa Gazašvilli atceras, ka par Gori kā par Ulmaņa iespējamo atdusas vietu interesējušies jau padomju laikā - 1987. gadā, kad tur ieradies kāds vēsturnieks no Latvijas.

Informācija par Ulmaņa apbedīšanu Gori kapos nākusi no kaprača, kurš dēlam atzinies, ka stingrā slepenībā viņam likuši aprakt kādu svarīgu cilvēku, kurš esot bijis Latvijas prezidents.

Savukārt bijušais Gori kara komisariāta darbinieks Vahtangs Berkacašvili apgalvo, ka pirms pāris mēnešiem ir redzējis dokumentu, kurā minēti visi vietējos Brāļu kapos apglabātie, kas kara laikā miruši Gori kara hospitālī. Sarakstos arī esot bijis minēts Latvijas prezidents.

Vēl 1994. gadā kāds Gori iedzīvotājas esot redzējis kapu pieminekli ar uzrakstu – „Kārlis Ulmanis, miris 1942. gadā”.

Gruzijas televīzija PIK vēsta, ka Gori pastāv divas versijas, kur varētu būt apglabāts Ulmanis – viena pilsētas kapos, kur uz kāda kapakmeņa redzams ozollapu vainags, kas gruzīniem nav raksturīgs, bet otra vieta - pilsētas Brāļu kapi, kur kara gada karos ir apglabāti ap 600 vietējā kara hospitālī mirušie – padomju karavīri, karagūstekņi un politieslodzītie.

Skatieties Gruzijas TV reportāžas par Kārļa Ulmaņa kapavietas meklējumiem:

Gruzijas TV sižets par Kārļa Ulmaņa kapavietas meklēšanu (gruzīnu valodā):

Versijas par Kārļa Ulmaņa kapavietas atrašanās vietu (Gruzijas TV PIK sižets krievu valodā):

Elmārs Barkāns