Zatlers piedāvājis Bondaram kļūt par premjera kandidātu
Politika
2011. gada 14. jūnijs, 15:06

Zatlers piedāvājis Bondaram kļūt par premjera kandidātu

Jauns.lv

Bijušo basketbolistu, premjera biroja un Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Mārtiņu Bondaru prezidents Valdis Zatlers aicinājis kļūt par jaundibināmās partijas premjera amata kandidātu.

Aizejošais Valsts prezidents Valdis Zatlers ir uzrunājis Mārtiņu Bondaru, aicinot viņu iesaistīties jauna politiska spēka veidošanā, tomēr pirmdienas vakarā, kad notika abu tikšanās, galavārds tam vēl nav dots, raksta portāls pietiek.com.

Bondars notic Zatleram

No Bondara teiktā tomēr izriet, ka viņš Zatlera redzējumam ir noticējis un jūnija beigās varētu tikt pieņemti kādi konkrēti lēmumi. Politikas kuluāros par Bondaru tiek runāts kā par iespējamu jaunās partijas premjera kandidātu, kurš būtu pieņemams arī tā dēvēto „oligarhu partiju” līderiem. Tas pastiprina spekulācijas par Zatlera partijas tapšanu kā par procesu, kas tiek režisēts no aizkulisēm.

„Jā, es esmu ticies ar Valdi Zatleru, un jā – par ko gan citu mēs tagad varētu runāt kā par politiskajiem procesiem. Protams, ka man rūp, kas notiek Latvijā,” īsi pēc tam, kad bija beigusies viņa saruna ar Zatleru, Bondars teica pietiek.com.

Pēc stundu ilgās sarunas Bondaram radies iespaids, ka Zatleram ir „racionāls un argumentēts redzējums”, kā sakārtot valsti. „Es viņam 100% noticēju,” atzina Bondars. Viņam bijis svarīgi saprast, vai Zatlera politiskais redzējums neaprobežojas tikai ar pārliecību, ka atliek izolēt no politiskajiem procesiem trīs oligarhus, lai viss valstī sakārtotos, kas, pēc Bondara domām, nav tik vienkārši.

Oligarhi nepretojas

Runā, ka par oligarhiem dēvētajiem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram šāds notikumu scenārijs bažas neradot. Bondars šādas runas skaidroja ar to, ka, iespējams, radījis par sevi iespaidu kā par prognozējamu, pragmatisku cilvēku.

Spekulācijas par to, ka Zatlers varētu veidot partiju un ka zināma kontrole pār šo procesu no aizkulisēm varētu būt abiem „Par labu Latviju” līderiem, sākās jau nākamajā dienā pēc Zatlera uzrunas tautai. Daļēji šādas spekulācijas skaidrojamas ar Zatlera padomnieces Sandras Kukules lielo lomu pēdējo Rīgas pils lēmumu tapšanā. Viņa ir par Šlesera menedžeri dēvētā Gundara Kukula dzīvesbiedre.

Jāatgādina, ka jau 2007. gada decembrī, kad krita Aigara Kalvīša valdība, Zatlers Bondaru tāpat kā diplomātu Aivi Roni un eksbaņķieri, tagad par jauno prezidentu ievēlēto Andri Bērziņu bija uzaicinājis kā iespējamu bezpartejisku premjera kandidātu. Pietiek.com zināms, ka Rīgas pilī Zatleram šo kandidatūru bija nosaucis Ainārs Šlesers, un šo faktu pēc kāda laika apstiprināja arī Zatlera cilvēki.

Mēneša beigās Bondars atgriezīsies Latvijā

Bondars nule beidzis studijas Hārvarda universitātē ASV, bet līdz jūnija beigām viņš ar ģimeni atpakaļ dzimtenē nepārcelsies, jo bērniem jāpabeidz skolas gaitas.

Mārtiņš Bondars ir dzimis 1971. gada 31. decembrī, studējis Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, bet 1996. gadā beidzis Leiklandas koledžu Viskonsīnā, ASV (ieguvis starptautiskā biznesa bakalaura grādu). Bijis profesionāls basketbolists. 1998. gadā kļuvis par premjera Viļa Krištopana biroja vadītāju, bet  1999. gadā iecelts par Valsts prezidentes Vairs Vīķes - Freibergas kancelejas vadītāju. No 2006. līdz 2009. gadam bijis „Latvijas Krājbankas” valdes priekšsēdētājs.

2000. gadā Bondars iestājās partijā TB/LNNK un kandidēja Rīgas Domes vēlēšanās.

Kasjauns.lv/ Foto: Evija Trifanova/LETA