Kultūra
2011. gada 18. jūnijs, 13:02

Kultūras akadēmijā šodien izlaidums 147 mākslas bakalauriem un maģistriem

Jauns.lv

Šodien plkst.13 un plkst.16 diplomus saņems 147 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) absolventi - 30 maģistra un 117 bakalaura grāda ieguvēji.

Bakalaura līmenī "Starpkultūru sakaru" apakšprogrammu beigs divos studiju virzienos: Latvija-Spānija un Latvija-Lielbritānija. Abi kursi piedalījušies ļoti dažādu kultūras projektu veidošanā gan LKA, gan arī ārpus tās. Īpaši uzteicams ir spāņu kursa ieguldījums šī gada kino nakts "Crazy night" spāņu filmas tulkošanā. Kurss ir piedalījies arī Kolumbijas filmu cikla, tāpat Spāņu valodas un kultūras dienu organizēšanā.

Īsi pirms Lieldienām Spānijas vēstniecības Rīgā organizētajā pirmajā sacerējumu konkursā spāņu valodā Latvijā otro vietu un prēmiju ieguva Elīna Kuzmina. Jauks pārsteigums bija arī britu kursa studentes Māras Skredeles uzvara Māstrihtas universitātes eseju konkursā Nīderlandē. Skredeles bakalaura darbs "Smaržas sajūtas atainojums multimodālajā diskursā kā valodas un kultūras problēma" tika novērtēts ar izcilību. Britu kurss var lepoties vēl arī ar otru izcilu bakalaura darbu - Darjas Krizskas pētījumu "Liverpūles reģionālās identitātes īpatnības".

Kultūras teorijas apakšprogrammas 18 absolventu vidū allaž pamanāma bijusi Līva Brice, kuras entuziasmu, neatlaidību un aktīvo pozīciju studējošo tiesību un iespēju aizstāvībā labi iepazinuši un novērtējuši ne tikai mākslas augstskolu, bet visi Latvijas studenti. Brice ir viena no mākslas augstskolu akciju "Kultūras pastaiga Nr.1" un "Kultūras pastaiga Nr.2" radošajiem veidotājiem. Lielā mērā pateicoties šiem miermīlīgajiem un mākslinieciskajiem protestiem, nākamā gada mākslas augstskolu topošajiem studentiem netiks samazinātas valsts finansētas budžeta vietas.

Maģistrantūras apakšprogrammu "Kultūras teorija" savā pēdējā pastāvēšanas gadā, jo nākamajā mācību gadā tās vietā tiks piedāvāts jauns virziens "Starpkultūru un kultūras studijas", absolvēs septiņi mākslas maģistri, turklāt divu absolventu maģistra darbs novērtēts ar izcilību - tie ir Daigas Bondares pētījums "Kultūrsituācijas atspoguļojums nošu izdevumos Latvijā no 1918. līdz 1940.gadam" un Ērika Bormaņa pētījums par figuratīvo domu, par kuru LKA starpkultūru komunikācijas docētāji ir īpaši gandarīti. Teicamu vērtējumu guva arī kinorežisores un TV raidījuma "100 g kultūras" vadītājas Kristīnes Želves maģistra darbs "Kultūras un kultūras personību zīmolu izmantošana valsts tēla veidošanā".

Sestdien LKA absolvēs arī jaunie skatuves mākslinieki. Pēc LKA rektora profesora Jāņa Siliņa domām, jauniešiem studiju laikā ir izdevies pierādīt, ka nozīmīga vieta mūsdienu mākslā ir aktīvai un radoši piepildītai dažādu māksliniecisko izteiksmes līdzekļu mijiedarbībai.

Rektors uzskata, ka topošie dramatiskā teātra aktieri, režisori, dramaturgi un laikmetīgās dejas horeogrāfi ir apliecinājuši, ka spēj radīt negaidītus, reizēm pat eksperimentālus, bet profesionāli spilgtus skatuves darbus. Radošo apakšprogrammu studentu, kā arī maģistrantūras kultūras menedžmenta beidzēju nozīmīgākais šī mācību gada kopdarbs, kas izraisīja aktīvu profesionāļu un īpaši jauno skatītāju interesi, bija pirmais akadēmijas jauno režisoru izrāžu festivāls "Patriarha rudens" Eduarda Smiļģa teātra muzejā.

Jau festivāla laikā atzinību ieguva jaunā teātra režisora Elmāra Seņkova muzikālā izrāde "Mūsu miesa", bet viņa iestudēto diplomdarbu izrādi "Graņonka" bakalaura gala pārbaudījumu komisija vērtēja kā izcilu. Mācību sezonas noslēgumā Seņkovs un viņa kursabiedrs Jurijs Djakonovs sadarbībā ar Kultūras menedžmenta maģistrantūras studentēm Montu Kononovu un Danu Čerņecovu veidoja izrādi "Heda" pēc norvēģu rakstnieka Henrika Ibsena lugas "Heda Gablere", kas ir Latvijas teātra vēsturē vēl nebijis inovatīvs mākslas projekts, tapis sadarbībā ar vairāk nekā 30 projekta sponsoriem un atbalstītājiem. Izrāde notika Andrejsalā - angārā, kurā iebūvēta monumentāla scenogrāfija trīsstāvu mājas augstumā.

Arī vairāki citi šī gada absolventi - piemēram, dziedātāja Aija Vītoliņa (Amber), jaunā aktrise un dziedātāja Zane Dombrovska - jau labi pazīstami Latvijā, drīzumā dažādās kultūras jomās sevi, cerams, apliecinās arī pārējie.

Plānots, ka svinīgo pasākumu bagātinās LKA jauktais koris "Sōla", kas ir arī šī gada koru skatē visaugstāk novērtētais koris, kā arī citi mākslinieki.

LETA