112
2011. gada 28. jūnijs, 18:06

Daugavpils uzņēmēja slepkavībā apsūdzētajiem piespriež 13-17 gadu cietumsodus

Jauns.lv

Latgales apgabaltiesa Daugavpils uzņēmēja Aleksandra Taranenko slepkavības lietā apsūdzētajiem piespriedusi bargus cietumsodus - brīvības atņemšanu uz 13-17 gadiem, informēja tiesā.

Tareņenko darījumu partneris Vladimirs Lermans, kurš iepriekš bijis tiesāts par ekonomiska rakstura noziedzīgiem nodarījumiem, sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz 15 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem ar pusi gadiem.

Otrai šajā lietā apsūdzētajai personai, vienam no Latvijā visvairāk meklētajiem noziedzniekiem, kurš starptautiskajā meklēšanā atradās 13 gadus - Pāvelam Koļedam -, tiesa piespriedusi 13 gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Prokurors Lermanam bija pieprasījis brīvības atņemšana uz 17 gadiem ar policijas kontroli uz trim gadiem un mantas konfiskāciju, bet Koļedam - 15 gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz trim gadiem un mantas konfiskāciju.

Lermans atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 176. panta 1. daļas - par svešas kustamas mantas nolaupīšanu, ja tā saistīta ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu, 193. panta 1. daļas - par finanšu instrumentu iegūšanu vai atsavināšanu savā vai citas personas vārdā, pamatojoties uz finanšu instrumentu tirgus iekšējo informāciju, kā arī par tirgus manipulācijām ar finanšu instrumentiem un 274. panta 1. daļas - par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga nolaupīšanu, noslēpšanu, tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, kā arī par nolaupītā dokumenta, zīmoga vai spiedoga izmantošanu vai realizēšanu.

Koļeda atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 116. panta - par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu, 176.panta 3.daļas - par laupīšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi laupīšanu vai izspiešanu vai nodarbojusies ar bandītismu, 193. panta 2. daļas - par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu un 274. panta 1. daļas.

Pilns spriedums šajā lietā tiks pasludināts 18. jūlijā.

2009. gada 15. decembrī Daugavpils policijas iecirknī tika saņemta informācija par to, ka 11. decembrī 42 gadus vecs Daugavpils uzņēmējs aizbraucis ar automašīnu "Volkswagen" Rīgas virzienā un pazudis bez vēsts.

Pēc grūtas un sarežģītas izmeklēšanas un dažādu versiju pārbaudes Latgales reģiona pārvaldes kriminālpolicijas darbinieki noskaidroja, ka uzņēmējs ir noslepkavots. Aizdomās par izdarīto slepkavību tika aizturēti divi 50 un 46 gadus veci vīrieši, abiem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Noslepkavotā uzņēmēja līķis tika atrasts Daugavpils novada teritorijā. Slepkavības varbūtējais iemesls ir biznesa nesaskaņas.

"Lursoft" un "Firmas.lv" datubāzēs atrodamā informācija liecina, ka Taranenko bijis valdes loceklis un dalībnieks vairākos uzņēmumos.

Viņš bijis SIA "Rera elektrical life", SIA "Rīgas parks", SIA "Sergens D", SIA "Rifs D" 100% īpašnieks, savukārt SIA "Video Security Centr" viņam vienādās daļās piederēja kopā ar "Alfa drošība groups", kas savukārt pieder Neļļai Ošeniecei. Savukārt SIA "Lat Servise Baltic" vienādās daļās viņam piederēja kopā ar Jāni Ošenieku.

SIA "Impoleks" viņam piederēja 0,05%, pārējie 99,95% pieder Allai Taranenko. SIA "D PRO" viņam pieder 40%, vēl 20% pieder Jurijam Peškovam, vēl 40% - Irīnai Bogdanovai.

Taranenko bijis iesaistīts arī virknē citu uzņēmumu, kas tagad jau likvidēti, piemēram, SIA "Lukoil -Latgale", kur viņam piederēja 15%, bet "Lukoil-Baltija R" - 85%. Šis uzņēmums gan 2001.gadā likvidēts.

Kriminālajās aprindās labi zināmais Koļeda tiek turēts aizdomās arī par tirdzniecību ar cilvēkiem un citiem smagiem noziegumiem.

LETA