Sabiedrība
2011. gada 18. jūlijs, 07:39

Sabiedriskā labuma statusu iegūs vēl 22 organizācijas

Jauns.lv

Sabiedriskā labuma statusu iegūs vēl 22 dažādas organizācijas, informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

Sabiedriskā labuma komisija nolēmusi ieteikt VID pieņemt lēmumu piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu tādām biedrībām kā "Latvijas Invalīdu integrācijas centrs", "Motoklubs "Olaine"", "J.I.B. "Edelveiss"", "Latvijas Svarcelšanas federācija", "SportVelo", "Vidzemes bērnu un jauniešu florbola komanda", "Jaunatnes sporta zirgu klubs "Fortūna"", "Ventspils Latviešu biedrība", "Sporta klubs "LIBAVA-DO"", "Biedrība "Liepājas rallija komanda"", "Diva Rosa", "Šķūnenieku kauss", "Dzintars 2007", "Atbalsts Valkai", "Latvijas Ergonomikas biedrība", "Larrgo", "Cultural Bridges International", kā arī "EGEA Riga".

Tāpat sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršana atbalstīta nodibinājumiem "Rīgas Juridiskās augstskolas fonds", "LU žurnāla "Latvijas Vēsture" fonds"", "Nodibinājums "Latvija aug"" un "Nodibinājums "3 āboli"".

Pamatojoties uz piešķirto sabiedriskā labuma statusu, nevalstiskās organizācijas var piesaistīt ziedotājus – juridiskās personas, kuras ir tiesīgas izmantot likumā par uzņēmumu ienākuma nodokli noteiktās nodokļu atlaides, – rezidentiem un pastāvīgajām pārstāvniecībām nodokli var samazināt par 85% no summām, kas ziedotas, taču nodokļa kopējā atlaide nedrīkst pārsniegt 20% no nodokļa kopējās summas. Ziedotāji var būt arī fiziskas personas, kuras ir tiesīgas izmantot likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli noteiktās nodokļu atlaides – fiziskas personas apliekamā ienākuma samazinājums par ziedotajām summām nevar pārsniegt 20% no gūtā apliekamā ienākuma.

Saskaņā ar izmaiņām likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" un "Sabiedriskā labuma organizāciju likumā", kas ir spēkā no 2010. gada 1. janvāra, sabiedriskā labuma organizācijas pārrauga un par to statusu lemj VID.

BNS