112
2011. gada 22. jūlijs, 14:08

Latvijas cietumnieks izveidojis mājaslapu, kurā apkrāpj „ātro” kredītu ņēmējus

Jauns.lv

Atklāta krāpšanas shēma, kurā ieslodzījumā esoša persona, izvietojusi sludinājumu portālā "www.reklama.lv" un izveidojusi mājaslapu "Privatekredit.webnode.com", lai izkrāptu naudu no "ātro" kredītu ņēmējiem.

Kā informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics, šā gada 29. jūnijā VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki "nāca uz pēdām" personai, kura, atrodoties ieslodzījuma vietā, ievietoja sludinājumu portālā "www.reklama.lv", lai veiktu krāpnieciskas darbības.

Noziedzīgo darbību veikšanai tika izveidota mājaslapa "Privatekredit.webnode.com", kurā potenciālais kredīta ņēmējs, samaksājot 25 santīmus, varēja ērtāk aizpildīt visus nepieciešamos parametrus, lai pieteiktos kredīta saņemšanai. Minētie 25 santīmi tika pārskaitīti uz noziedzniekam pieejamu kontu.

Pēc pārskaitījuma saņemšanas krāpnieks sazinājās ar kredīta prasītāju un, uzdodoties par menedžeri, lūdza pārskaitīt kredīta izsniegšanas drošības naudu 10% apmērā no kredīta summas uz mājaslapā norādīto bankas konta numuru. Minētais konts bija atvērts uz krāpniekam zināmas personas vārda.

Ieslodzījumā esošā persona šādi darbojusies aptuveni mēnesi, apkrāpjot vairāk nekā 40 cilvēkus. Līdzīga rakstura krāpnieciskiem nolūkiem tikusi izveidota arī mājaslapa "Citycreditlatvija", kas nu jau ir likvidēta, pastāstīja Rinkevics.

Savukārt 14. jūnijā ENAP atklāja citus krāpniekus - organizētu personu grupu, kas no potenciālajiem "ātro" kredītu ņēmējiem izkrāpa naudu līdzīgā veidā. Šis grupējums iedzīvotājiem piedāvāja iespēju saņemt kredītu, neņemot vērā personas kredītvēsturi. Sludinājumi par kredītu izsniegšanu tika ievietoti portālā "www.ss.lv".

Lai saņemtu kredītu, personai tika lūgts uz iepriekš speciāli izveidotu kontu pārskaitīt drošības maksu, kas svārstījās no desmit līdz 150 latiem. Drošības maksas summa bija atkarīga no prasītā kredīta apjoma. Pēc drošības maksas pārskaitīšanas nauda no konta tika izņemta, taču potenciālajam kredīta ņēmējam solītais aizdevums izsniegts netika.

Organizētā grupa savas noziedzīgās darbības veica vismaz pusgada garumā, un patlaban ir apzinātas vairāk nekā 30 personas, kuras, vēloties saņemt kredītu, kļuvušas par šo noziedzīgo darbību upuriem, pastāstīja Rinkevics.

Ņemot vērā iepriekšminēto, VP aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību dažādiem privātajiem sludinājumiem ar zīmīgām e-pasta adresēm, piemēram, "labskredits@inbox.lv", "bestkreditfonds@inbox.lv", "creditiun22@inbox.lv", "kreditskrizeslaika@inbox.lv", "latvijas_kredits@inbox.lv", "globals_kreditufonds@inbox.lv" un "labveligais_kredits@inbox.lv".

Policija aicina iedzīvotājus būt īpaši vērīgiem un uzmanīgiem, piesakoties "ātro" kredītu saņemšanai, taču cilvēki, kuriem šādā veidā jau ir izkrāpta nauda, tiek aicināti vērsties ar iesniegumu ENAP vai tuvākajā policijas iecirknī. ENAP atrodas Rīgā, Stabu ielā 89, un pārvaldes tālrunis ir 67 208 663.

kasjauns.lv/ LETA/Foto: ekrānšāviņš no „Privatekredit.webnode.com”.