Politika

Iekšlietu darbinieku arodbiedrībai Velša pārcelšana bijusi pārsteigums

Jauns.lv

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) šodien bijusi pārsteigta, uzzinot, ka iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) izdevis rīkojumu par Valsts policijas (VP) priekšnieka Arta Velša pārcelšanu VP koledžas direktora amatā.

Iekšlietu darbinieku arodbiedrībai Velša pārcelšan...

LIDA priekšsēdētājs Armands Augustānssacīja, ka, pēc viņa domām, šis lēmums ir politizēts. "Mēs bijām plānojuši tikšanos ar Velša kungu 28.jūlijā. Šis vienas dienas rīkojums mani un arodbiedrību pārsteidza. Arī ar valdes locekļiem esam runājuši par šo situāciju. Mēs te drusciņ varam domāt par tādu kā policijas priekšnieku politizēšanu, kas ir bīstama tendence," atzina Augustāns.

LIDA priekšsēdētājs atgādināja, ka arī vairāki iepriekšējie VP priekšnieki nav izdarījuši visu, ko iekšlietu ministrs prasījis, taču tas nav bijis par pamatu viņu atvaļināšanai no dienesta vai pārcelšanai zemākā amatā.

Augustāna skatījumā Štokenberga sniegtā motivācija Velša pārcelšanai no VP priekšnieka amatu uz VP koledžas direktora amatu nav bijusi pietiekama. "Prasās no Štokenberga dzirdēt vairāk argumentu," sacīja LIDA priekšsēdētājs.

Jautāts, kā arodbiedrība vērtē Velša padarīto, strādājot VP priekšnieka amatā, Augustāns norādīja, ka atsauksmes nav viennozīmīgas. "Tie, kuri paši nav tikuši uz VP priekšnieka amatu, vairāk tā kā negatīvi par Velšu runā, jo viņš ir jauns, ar mazu pieredzi un nespēj darbu organizēt tā, kā viņi varbūt būtu spējuši, bet no daudziem citiem es esmu dzirdējis, ka Velšam bija labas komunikācijas spējas - viņš varēja ar cilvēkiem izrunāties, saprast viņu domu un spēja arī pats savu viedokli argumentēt," atzina LIDA priekšsēdētājs.

Arodbiedrība esot gaidījusi, ka Velšs vairāk risinās jautājumus, kas saistīti ar sociālajām garantijām, piemaksām un policistu darba grafiku.

LIDA uzskata, ka labs VP priekšnieks varētu būt pašreizējais VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, kuram, pēc Augustāna domām, arī esot reālas izredzes tikt apstiprinātam šajā amatā.

Kā ziņots, Štokenbergs šodien izdevis rīkojumu VP priekšnieku Velšu pārcelt VP koledžas direktora amatā. VP priekšnieka pienākumus no rītdienas pildīs VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, VP priekšnieka vietnieks Guntars Marķitāns, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāvis Māris Zariņš.

Velšs VP koledžas direktora amatā iecelts, "ņemot vērā izglītību un darba pieredzi, kā arī lai nodrošinātu efektīvu VP koledžas funkciju izpildi", teikts oficiālajā IeM izplatītajā paziņojumā.

Arī Velšs aģentūrai LETA apstiprināja, ka šodien ticies ar ministru, kurš viņu mutiski informējis par pārcelšanu VP koledžas direktora amatā. Saruna ar ministru bijusi īsa, un lēmuma motivāciju Velšs nezinot. Iepriekš viņš neesot izteicis vēlmi strādāt VP koledžas direktora amatā. Velšam bijusi pieredze kā koledžas docētājam, ko viņš savienojis ar darbu VP.

Štokenbergs aģentūrai LETA skaidroja, ka Velšs pārcelts uz darbu VP koledžas direktora amatā tāpēc, ka viņš, būdams VP priekšnieks, noteiktajā termiņā nav izpildījis uzdoto rīkojumu līdz 15.jūlijam iesniegt priekšlikumus par to, kā turpmāk varētu veikt piemaksas policistiem atkarībā no viņu darba kvalitātes un slodzes.

Tāpat Velšs līdz 15.jūlijam neesot iesniedzis priekšlikumus par darba laika organizāciju policijas iecirkņos.

Štokenbergs pastāstīja, ka šodien esot ticies ar Velšu un jautājis viņam, kur ir izstrādātie priekšlikumi, bet Velšs esot "sācis taisnoties".

Štokenbergs uzsvēra, ka policijā patlaban ir ļoti grūti laiki un tur strādājošie cilvēki jau sen gaida pārmaiņas.

Jautāts, kurš varētu būt nākamais VP priekšnieks, Štokenbergs aģentūrai LETA atbildēja, ka "tam tiešām ir jābūt policijas darbiniekam, kurš bauda visaugstāko autoritāti pašu policistu vidū - kāds no tiem, kur ir izauguši no ierindas policista līdz struktūrvienības vadītājam".

Štokenbergs šodien atteicās nosaukt konkrētu VP priekšnieka amata kandidātu. Ministrs gan neslēpa, ka viņam jau kāds esot padomā, taču šo cilvēku viņš vēl neesot uzrunājis. Tas varētu notikt tuvāko dienu laikā, piebilda Štokenbergs.

Savukārt bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), kura pagājušā gada nogalē izraudzījās Velša kandidatūru VP priekšnieka amatam, gan nedomā, ka būtu pareizi iecelt amatā jaunu VP priekšnieku, kamēr darbu nav sākusi jaunā valdība, kas tiks izveidota pēc rudenī gaidāmajām 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām.

Pēc Mūrnieces domām, nav izslēgts, ka jaunam iekšlietu ministram var rasties vēlme atkal nomainīt policijas vadību. "Policija jau tāpat mums ir daudz cietusi, un katra vadības maiņa rada tikai jaunas problēmas, kā arī padziļina jau esošās," aģentūrai LETA sacīja bijusī iekšlietu ministre.

LETA