Ja nāks otrais krīzes vilnis, tagad Baltijas valstis ir labāk sagatavojušās
Politika
2011. gada 28. augusts, 13:20

Ja nāks otrais krīzes vilnis, tagad Baltijas valstis ir labāk sagatavojušās

Jauns.lv

Cerams, ka nebūs jāpiedzīvo otrais krīzes vilnis, taču tagad Baltijas valstis ir labāk sagatavojušās, šodien pēc neformālās trīs Baltijas valstu premjeru tikšanās šādu viedokli žurnālistiem pauda Igaunijas valdības vadītājs Andruss Ansips.

Viņš to pamatoja ar budžeta deficīta rādītājiem un uzsvēra, ka ļoti svarīgi ir "uzturēt finanses labā kārtībā". Uz to norādīja arī Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus.

Par spīti grūtībām, kas ir eirozonā, Igaunija ir apmierināta ar eiro ieviešanu, jo valsts ir kļuvusi vēl pievilcīgāka ārvalstu investoriem, teica Ansips. Viņš pauda viedokli, ka eiro ieviešanai Igaunijā ir pozitīva ietekme ir arī uz Latviju un Lietuvu.

Arī Latvijas un Lietuvas valdību vadītāji apliecināja, ka šo valstu mērķis pievienoties eirozonai nav mainījies.

Kubiļus atgādināja iepriekšējās neformālās premjeru tikšanās, stāstot, kā gadu laikā mainījušies sarunu temati. 2009.gadā tika runāts par to, kā izdzīvot recesijas laikā, ar kādiem izaicinājumiem jātiek galā, 2010.gadā premjeri bija relaksētāki, bet joprojām bija lietas, par kurām nebija skaidrības. Šogad gandrīz neesot runāts par ekonomiku, jo Baltijas valstis izgājušas cauri smagai krīzei.

Tiem, kas nezina kā rīkoties, Kubiļus ieteica izlasīt Dombrovska un ekonomista Andersa Aslunda grāmatu "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi".

Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem teica, ka patlaban tendence Baltijas valstīs ir līdzīga - ekonomiskā attīstība ir uz eksportu orientēta, līdz ar to jāseko, kas notiek galvenajos eksporta partneros. Līdz šim satraukumu radījusi situācija Vācijā, kuras dati rāda, ka ekonomislā attīstība eirozonā sāk bremzēties. Tas var atstāt iespaidu uz ekonomisko attīstību Baltijas valstīs.

Sarunā premjeri pieskārušies arī "Rail Baltica" projektam un Eiropas Savienības jautājumiem, kur pašreiz būtiskākais ir gatavošanās nākamajai finanšu perspektīvai, kur Baltijas valstu intereses ir samērā līdzīgas attiecībā uz Kohēzijas finansējumu un kopējo lauksaimniecības politiku. Šis ir jautājums, kas lielā mērā skar visas trīs Baltijas valstis, norādīja Dombrovskis.

Jau rakstīts, ka šajā nedēļas nogalē - 27.augustā un 28.augustā - Latvijā notiek neformāla Baltijas valstu premjeru tikšanās.

Baltijas valstu premjeru neformālās tikšanās notiek reizi gadā, tiekoties kādā no trim Baltijas valstīm. Iepriekšējā tikšanās notika 2010.gadā Igaunijas pilsētā Tartu, bet 2009.gada augustā - Lietuvas kūrortpilsētā Nidā.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/ LETA