112
2011. gada 8. septembris, 16:09

Ugunsgrēkā Vārkavā bez siena palikuši divu saimniecību mājlopi

Jauns.lv

Ugunsgrēkā Vārkavas novadā bez siena palikuši ne vien vairāki desmiti nodegušā šķūņa īpašniekiem piederošo mājlopu, bet cietuši arī kaimiņi, kam šķūņa īpašnieks bija ļāvis savā šķūnī uzglabāt 25 ruļļus siena, pastāstīja Vārkavas pagasta pārvaldes vadītāja Inta Kivleniece.

Tā kā šķūņa saimniekiem viss siens glabājies vienuviet, tagad viņiem nākšoties domāt par tā iepirkšanu, iespējams, cietušajiem varēs nedaudz izlīdzēt kaimiņi. Situāciju sarežģī tas, ka šī vasara siena ražības ziņā nav bijusi no tām labākajām.

Runājot par iespējamo ļaundarību, Kivleniece teica, ka viņas rīcībā neesot informācijas par to, ka nodegušā šķūņa īpašniekiem ar kādu būtu bijis konflikts.

Jau ziņots, ka naktī uz ceturtdienu Vārkavas novada Vārkavas pagastā nodedzis šķūnis, kurā glabājās 50 tonnas kartupeļu un 150 siena ruļļi. Tiek pieļauta iespēja, ka tā bijusi ļaunprātīga dedzināšana.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Šembele, plkst.1.08 VUGD saņēma informāciju, ka Vārkavas novada Vārkavas pagastā deg siena šķūnis. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka liesmas šķūni pārņēmušas pilnā platībā un tam jau ir iebrukušas konstrukcijas.

VUGD darbinieki strādāja ar divām autocisternām, un viņiem palīdzēja arī Vecvārkavas brīvprātīgie ugunsdzēsēji. Ugunsgrēkā nodega šķūnis visā tā 300 kvadrātmetru lielajā platībā. Šķūnī bija novietotas 50 tonnas kartupeļu un 150 siena ruļļi. Dzēšanas darbos iesaistījās arī šķūņa saimnieki un kaimiņi ar saviem traktoriem. No šķūņa tika vesti ārā siena ruļļi, kurus pēc novietošanas uz lauka ugunsdzēsēji izjauca un salaistīja ar ūdeni.

No liesmām izdevās izglābt blakus esošo fermu un piebūvi. Ugunsgrēks tika lokalizēts plkst.1.35, bet pilnībā likvidēts - tikai šorīt plkst.7.39. Iespējamos ugunsgrēka izcelšanās iemeslus skaidros Valsts policija.

Kā pastāstīja VUGD Latgales reģiona brigādes Preiļu daļas vada komandiera vietnieks Aigars Prikulis, ugunsgrēkā sadedzis viss mājlopiem paredzētais siens un daļa kartupeļu, kas bijuši tikko nolasīti un paredzēti pašu uzturam, lopbarībai un sēklai.

Apsekojot notikuma vietu, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki konstatējuši, ka degšana vienlaicīgi sākusies vairākās vietās, tādēļ tiek pieļauts, ka ugunsgrēks izcēlies ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā.

Ugunsgrēka nodarīto materiālo zaudējumu šķūņa īpašnieki novērtējuši 5000 latu apmērā. Šķūnis nav bijis apdrošināts.

Aizvadītajā diennaktī, laikā no 7.septembra plkst.6.30 līdz 8.septembra plkst.6.30, VUGD kopumā saņēmis 29 izsaukumus - dzēsti 18 ugunsgrēki, veikti 9 glābšanas darbi, bet divi izsaukumi bijuši maldinoši, liecina dienesta apkopotā operatīvā informācija.

LETA