Koalīcijas politiķi: valdība līdz 17.oktobrim būs izveidota
Politika
2011. gada 12. oktobris, 09:36

Koalīcijas politiķi: valdība līdz 17.oktobrim būs izveidota

Jauns.lv

Nākamā valdība līdz 11.Saeimas pirmajai sēdei 17.oktobrī būs izveidota, Latvijas Radio sacīja topošās valdošās koalīcijas politiķi Kārlis Šadurskis (V) un Edmunds Sprūdžs (ZRP)

Viņi atzīmēja, ka šodien, kad tiek sākta amatu dalīšana, gala vienošanos neesot pamata gaidīt.

Taujāts, vai ministru amati tiks sadalīti pēc formulas "6+5+3", kur visvairāk amatu iegūst Zatlera reformu partija (ZRP), bet vismazāk - "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), Šadurskis atbildēja: "Varbūt jā, varbūt nē." "Kaut kas līdzīgs" tam tikšot realizēts, bet pirmās sarunas par amatiem būšot tikai šodien, apgalvoja politiķi.

Sprūdžs uzsvēra, ka pašlaik oficiāli zināms vien premjera amata kandidāts - Valdis Dombrovskis (V), par kuru esot liela partiju vienprātība. Šadurskis piebilda, ka "Vienotības" vēlme būšot saglabāt arī Andri Vilku finanšu ministra amatā, kam Sprūdžs neiebilda, piebilstot, ka ZRP vairākus ministru amatu kandidātus pieteikusi vēl priekšvēlēšanu laikā.

Šadurskis stāstīja, ka amatu dalīšana notikšot, partijām sanākot kopā ar saviem vēlmju sarakstiem, kāds ir arī "Vienotībai", kurai esot kandidāti visiem ministru amatiem, bet partija saprotot, ka visu iegūt nebūs iespējams. Ministru amati tiekot dalīti proporcionāli Saeimā iegūtu vietu skaitam tā, lai katra partija saņemtu "džentlmeņa komplektu" - vismaz pa pārstāvim ekonomikas, spēka struktūru un humanitārajā blokā. Parasti katra no partijām sākotnēji pieprasot vairāk nekā tai pienākas, bet beigās pie rezultāta tomēr tiek nonākts.

Sprūdžs piebilda, ka vispirms partijām jāvienojas par sfēru sadali, un tad jāskatās, vai nozarēs ir piemeklēti spēcīgākie cilvēki.

Vērtējot "Saskaņas centra" (SC) nepaņemšanu valdībā, Šadurskis atzina, ka ar SC "it kā aicināšanu valdībā" varbūt sanācis nedaudz neveikli, taču tagad partijai esot iespējas ar darbiem pierādīt, ka tā ir gatava īstenot to, ko solīja valdības veidošanas sarunās.

Sprūdžs solīja, ka opozīcijai tiks dota iespēja ietekmēt politiku, tāpēc šim mērķim tai Saeimā tiks atvēlēti amati. Šadurskis piebilda, ka likumdošanas komisijas tomēr palikšot koalīcijas partiju pārraudzībā, bet uzraudzības komisijās opozīcijai esot jādod "nopietna ietekme".

Kā ziņots, publiski jau cirkulē saraksti, kā jaunie valdošās koalīcijas spēki varētu būt sadalījuši ietekmes sfēras: piemēram, premjers būs Valdis Dombrovskis (V), aizsardzības ministrs varētu būt Artis Pabriks (V), ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs (ZRP), ekonomikas - Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP), finanšu - Andris Vilks (V), iekšlietu - Andrejs Judins (V), izglītības - Roberts Ķīlis (ZRP), kultūras - Ints Dālderis (V), labklājības - Ilze Viņķele (V), tieslietu - Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), satiksmes - Edmunds Sprūdžs (ZRP), veselības - Romualds Ražuks (ZRP), vides - Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), zemkopības - Inga Vanaga (ZRP), Saeimas priekšsēdētājs - Valdis Zatlers (ZRP), bet viņa vietnieki - Solvita Āboltiņa (V) un Andrejs Klementjevs (SC).

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" rīcībā esošā informācija par ministru portfeļu iespējamo sadali atšķiras vairākās pozīcijās. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, uz iekšlietu ministra amatu varētu tiks izvirzīts jau priekšvēlēšanu laikā pieteiktais Rihards Kozlovskis (ZRP), kā arī ZRP savā pārraudzībā varētu ņemt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ministra amatu uzticot Sprūdžam, vai Zemkopības ministriju (ZM), to uzticot Mārtiņam Cimermanim. Savukārt "Vienotība" satiksmes ministra amatā labprāt redzētu Dzintaru Zaķi vai arī savā pārziņā ņemtu ZM. Kultūras ministra amats tiktu VL-TB/LNNK, kas šajā amatā vēlētos redzēt Inesi Laizāni, kā arī nacionālā apvienība varētu izvirzīt kādu kandidātu uz veselības ministra amatu.

Pēc "Panorāmas" informācijas, uz Saeimas sekretāra amatu varētu pretendēt Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vai Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), bet sekretāra biedrs varētu būt Raimonds Vējonis (ZZS).

Politiķi gan apgalvo, ka neko par šādām iecerēm un sarunām nezinot.

Neoficiāli zināms ministru amatu sadalījums. LTV video

LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA