Dzērājšoferim par velosipēdista nobraukšanu – 5 gadi cietumā
112
2011. gada 20. oktobris, 14:26

Dzērājšoferim par velosipēdista nobraukšanu – 5 gadi cietumā

Jauns.lv

Tukuma rajona tiesa piespriedusi piecu gadu cietumsodu jūrmalniekam Aleksejam Trifonovam, kurš pērnā gada augustā 3,49 promiļu reibumā ar auto uzbrauca diviem velosipēdistiem, viens no kuriem mira.

Pirms avārijas izraisīšanas Trifonovs bija izdzēris 0,7 litrus degvīna.

Pagājušā gada 26. augustā Engures novada Lapmežciema pagastā, ceļa Sloka - Talsi 12. kilometrā 36 gadus vecais jūrmalnieks Aleksejs Trifonovs 3,49 promiļu alkohola reibumā, vadot automašīnu BMW 520 uzbrauca 1995. un 1969. gadā dzimušajiem velosipēdistiem, engurniekiem - tēvam un dēlam Aigaram un Ivo Kauliņiem, kuri brauca tajā pašā virzienā. Tēvs Aigars Kauliņš vēlāk slimnīcā mira, bet piecpadsmitgadīgais Ivo guva smadzeņu satricinājumu, brūci galvā un mugurā, vēstīja oficiālā policijas hronika.

Piespriež cietumsodu un 30 000 latu kompensāciju

Tukuma rajona tiesa Aleksejam Trifonovam otrdien, 18. oktobrī, piesprieda piecu gadu cietumsodu par dzērumā izraisītu avāriju. Papildus Trifonovam uz maksimālo laiku – pieciem gadiem – liegtas autovadītāja tiesības un bojāgājušā bērniem kopumā jāsamaksā morālā kompensācija 30 000 latu apmērā.

Pagājušā gada 26. augusts nevēstīja nekā ļauna. 41 gadus vecais Aigars Kauliņš kopā ar 15 gadus veco dēlu Ivo ar velosipēdiem brauca no Ragaciema uz Lapmežciemu, kur bija nolēmuši iegādāties drēbes. Līņāja sīks lietus. Priekšā pa labo ceļa malu aptuveni pusmetru no asfalta malas brauca Ivo, aiz viņa – tētis. Bija pusčetri pēcpusdienā, kad nebremzējot ar ātrumu 70 – 80 km/h abiem no aizmugures uztriecās pelēkas krāsas BMW 520, raksta „Latvijas Avīze”.

Pirms braukšanas izdzēra 0,7 litrus šņabja

Trifonovs tiesā savu vainu atzina tikai daļēji: alkoholu lietojis bija (ap pusdienlaiku izdzēris 0,7 litru degvīna pudeli), taču velosipēdistiem uzbraucis ne reibuma dēļ, bet gan tāpēc, ka priekšā braucošais velosipēdists 5 – 7 metru attālumā no viņa pēkšņi mainījis braukšanas virzienu uz ceļa vidu. Notikuma vietā veiktā ekspertīze gan šādu versiju noliedza.

Policijas veiktā ekspertīze un liecinieku teiktais atklāja šausminošas lietas, kas negadījuma izraisītājam Trifonovam neatstāja ne mazākās iespējas uz attaisnojošu vai vainu mīkstinošu tiesas spriedumu. Tiesas sēde bija īsa, prokurora Aigara Bičuša apsūdzība lakoniska, un tiesnese Rita Bruce pusstundas laikā pieņēma lēmumu, par vienu gadu gan samazinot prokurora prasīto cietumsodu.

Tai dienā aiz nelaimīgā BMW 520 citā automašīnā brauca Andris Zahars un Žiģelis Ķestutis, kuri savā starpā runājuši, ka bail „bembi” apdzīt tā dīvainās trajektorijas dēļ – automašīna braukusi līkločiem no ceļa vidus līdz pat pašai ceļa grantsmalai. Kad notika sadursme, abi vīri apstājās, lai sniegtu palīdzību notriektajiem velosipēdistiem, un zvanīja policijai, jo BMW turpināja braukt uz priekšu un pazudis no redzesloka.

Policijas veiktajā notikuma rekonstrukcijā atklājās, ka BMW 520 velosipēdistiem uzbraucis, kad tie viens aiz otra braukuši pa ceļa labo pusi ne vairāk kā metru no ceļa malas, tādējādi ievērojot ceļu satiksmes noteikumus. No BMW trieciena tēvu uzsvieda uz motora pārsega un jumta, bet trieciena laikā Ivo tika pasists malā, tādējādi tēvs, visu smago triecienu uzņemot uz sevi, izglāba dēlam dzīvību.

Neskatoties uz to, ka triecienā automašīnai tika sasists priekšējais logs, Trifonovs nebremzējot paspēja nobraukt vēl gandrīz 300 metrus, kamēr ar savu automašīnu ceļmalā apgāzās.

„Pelnīts spriedums”

Cietušo ģimene tiesas spriedumu uzņēma bez prieka, bet ar gandarījumu. „Pelnīts spriedums. Vīrs bija cilvēks ar zelta rokām, daudzu mīlēts un cienīts. Par tēva nāvi ļoti pārdzīvo meita Vivita, arī dēls Ivo. Ir ļoti grūti,” teica Daiga Kauliņa, veikala vadītāja Engurē.

„Tētis, braukdams aizmugurē, man izglāba dzīvību. No paša negadījuma daudz neko neatceros – tikai to, ka bija sitiens un es no šoka ieskrēju mežā,” atceras Ivo Kauliņš.

Kasjauns.lv/ Foto: Bulls Press

Tēmas