Ārstu uzpirkšanas lietā piespriež pirmo sodu, izmeklēšanu turpina KNAB
112
2011. gada 6. novembris, 20:46

Ārstu uzpirkšanas lietā piespriež pirmo sodu, izmeklēšanu turpina KNAB

Jauns.lv

Tā sauktajā ārstu uzpirkšanas lietā par medikamentu reklamēšanas noteikumu pārkāpumiem sodīta zāļu ražošanas un izplatīšanas firma "KRKA", bet KNAB turpina izmeklēšanu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījuma rīcībā bija informācija, kas radīja aizdomas par to, ka Slovēnijā bāzētā uzņēmuma Latvijas pārstāvniecība bagātīgi apdāvinājusi ārstus psihiatrus par to, ka tie saviem pacientiem izrakstījuši "KRKA" ražotos preparātus. Pārbaudot raidījuma iesniegto dokumentu kopijas, Veselības ministrijas Veselības inspekcija ir piespriedusi pārstāvniecības bijušajai vadītājai Ilzei Pučkurei maksimāli lielāko iespējamo administratīvo sodu - 500 latu.

Veselības inspekcijas vadītājs Egils Harasimjuks atzīst, ka inspekcija izdarījusi visu, kas bijis tās spēkos, jo pašreizējais tiesiskais regulējums neļauj sodīt firmu kā juridisku personu. Inspekcija tāpēc sagatavojusi virkni grozījumu Ministru Kabineta noteikumos un Farmācijas likumā. Tie paredz, ka turpmāk administratīvi sodīt varēs arī ārvalstu firmu šeit reģistrētās pārstāvniecības. Veselības ministrijā sola, ka pēc Veselības inspekcijas pārbaudē gūtās pieredzes un ieteikumiem tuvākā mēneša laikā tiks grozītas normas, turpmāk no zāļu firmām prasot precīzas un regulāras atskaites par naudas izlietojumu savu medikamentu reklamēšanai, zem kā visbiežāk tiek paslēpti ārstu uzpirkšanas gadījumi. Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis atzina, ka grozījumus atbalstot arī jaunā veselības ministre Ingrīda Circene.

Ar firmas "KRKA" darbību saistītā pārbaude bija ļoti apjomīga, ilga astoņus mēnešus, un gan Veselības ministrija, gan Veselības inspekcija jau sākotnēji atzina, ka tik klajus ārstu uzpirkšanas pierādījumus līdz šim nav redzējuši. Materiālos bija firmas izdevumu saraksti ar bankas rēķinu numuriem un norādēm, ka maksāts par ārstiem paredzētajiem projektiem. No tiem secināms, ka par zāļu izrakstīšanu, kas saucas "Mirzaten" par 100 latiem ir veikts pirkums veikalā "Maxima". Arī iegādāta dāvanu karte par 140 latu kosmētikas firmā "Douglas". Par zāļu "Zalasta" izrakstīšanu par 765 latiem pirkta dāvanu karte. Par medikamentu Y"psila" izdarīts 200 latus vērts pirkums mednieku un makšāķernieku veikalā. Ceļojumu kartes "Novatours" un "Impro", kopā par 2315 latiem noformētas par zālēm "Elicea", "Zalasta" un "Kventiax". Bet "Express Travel" ceļojumi 806 latu apmērā par zālēm "Atoris", "Prenessa", "Olimestra" un "Zyllt".

Sarakstos figurēja kopumā 13 medikamenti, visi, izņemot vienu, ir valsts kompensējamo sarakstā. Iepretim ierakstīti arī 14 ārstu vārdi, kuru prakses atrodas dažādās vietās Latvijas teritorijā. Raidījums tos līdz šim nav izpaudis. Šāds lēmums pieņemts, lai saudzētu jūtīgos psihiatrijas jomas pacientus, kam izrakstītās zāles patiešām nepieciešamas veselības uzlabošanai, ne tikai tādēļ, lai ārsts uz tā rēķina iedzīvotos.

Lietas kriminālo pusi joprojām turpina izmeklēt KNAB. Tā preses pārstāvis Andris Vitenburgs uzsvēra, ka pārbaude ir ļoti plaša, izdevies piefiksēt vairākus gadījumus ar vairākām iesaistītām personām. "Šobrīd aktīvi notiek procesuālās darbības, dažādas ekspertīzes un citas darbības," sacīja Vitenburgs.

Firma "KRKA" komentārus žurnālistiem vēl arvien atsakās sniegt, vienīgi izdevies saņemt apstiprinājumu, ka administratīvi sodītā bijusī darbiniece Pučkure sodu esot pārsūdzējusi, jo savu vainu neatzīstot.

Kasjauns.lv/BNS/Foto: Bulls Press