Sabiedrība
2011. gada 8. novembris, 08:09

Gaismas festivālā "Staro Rīga" iekļauti 80 objekti

Jauns.lv

Gaismas festivāla "Staro Rīga" iekļauti 80 objekti, kas būs apskatāmi no 17.novembra līdz 20.novembrim, informēja pasākuma organizētāji.

Festivāla "Staro Rīga" kopējās izmaksas šogad tiek lēstas ap 400 000 latu, no kuriem Rīgas dome piešķīrusi 140 000 latu. Pārējo finansējumu veido sponsoru, sadarbības partneru, informatīvo atbalstītāju, akciju organizatoru ieguldījums.

Šā gada festivālā vairāk nekā 100 mākslinieku dalīsies savās pārdomās un vērojumos par pilsētu, piedāvājot savus gaismas stāstus. Gatavojoties festivālam notiks konkursi, interaktīvas akcijas sociālajos tīklos un līdzdalības akcija "Staro Rīga - Staro arī Tu!"

Festivāla konkursa programmā iekļauti 22 gaismas objekti, kas ir Rīgas domes finansēti un izvēlēti konkursā. Šos darbus veido gan pieredzējuši producenti, mākslinieki, gaismas režisori, gan autori, kas lielas formas gaismas objektus realizēs pirmo reizi.

Otrā lielākā gaismas objektu grupa ir festivāla sadarbības partneru gaismas objektu programma. Šīs programmas objekti tiek finansēti no uzņēmēju līdzekļiem, un šogad šajā grupā būs desmit dažādi gaismas objekti, ko festivālam pieteikuši uzņēmumi un iestādes, kas gaismos ne tikai savas ēkas, bet arī iesaistās festivālā ar īpašām gaismas instalācijām pilsētvidē.

Starptautiskā programmā būs redzams 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu Rīgas un Ūmeo interaktīvs sadarbības objekts. Abās pilsētas vienlaikus notiek gaismas festivāli, un Rīgas un Ūmeo iedzīvotāji ir aicināti satikties virtuālā vidē, veidojot gaismas tiltu starp abām pilsētām.

Jauniešu un studentu konkursa gaismas objektu programma šogad tāpat kā pērn top sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru "Tele2". Šajā grupā apvienoti 17 darbi. Lai arī katra objekta izveidošanas izmaksas nepārsniedz 500 latus, jauniešiem ir izdevies likt lietā izdomu, radot interesantus un interaktīvus gaismas objektus, uzsver festivāla organizatori.

Pirmo reizi gaismas festivālā "Staro Rīga" sadarbībā ar vides reklāmas aģentūru "JCDecaux" un "LADC" izveidota vides reklāmas stendu gaismas objektu programma, kurā tika aicināts piedalīties ikviens reklāmas industrijas dalībnieks.

Tāpat šogad pirmo reizi notika starptautiska radošā darbnīca "Riga 2014 Think Tank", kurā Latvijas augstskolu studenti starptautiski atzītu mākslinieku vadībā ģenerēja idejas, kā ar radošām pieejām un interaktīvu objektu izveidi uzlabot gaisotni Rīgas tumšajās vietās. Dažas no idejām tiks realizētas jau šā gada gaismas festivālā.

Arī šogad "Staro Rīga" turpinās iezīmēt pastāvīgos pilsētas izgaismojuma objektus - vairāku Rīgas skolu izgaismotās fasādes un gaismojumus.

Vēl festivāla īpašo pasākumu programmā tiks iekļautas dažādas performances un priekšnesumi.

Jau ziņots, ka no 17.novembra līdz 20.novembrim jau ceturto reizi Rīgā notiks gaismas festivāls "Staro Rīga", kura tēma šogad ir "Pilsētas stāsti". Gaismas spēlē festivāla apmeklētāji varēs piedalīties no plkst.18 līdz 23.

Gaismas festivālu "Staro Rīga" organizē Rīgas dome. Šogad festivāla organizēšanu nodrošina Eiropas kultūras galvaspilsētas rīkotāji, nodibinājums "Rīga 2014", jo "Staro Rīga" aktivitātes tiks iekļautas 2014.gada programmā.

LETA