Politika
2011. gada 10. novembris, 22:11

Vilks: Konsolidācijas apmērs varētu būt 130-140 miljoni latu

Jauns.lv

Nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apmērs varētu būt par padsmit līdz 20 miljoniem latu lielāks nekā valdībā apstiprinātais konsolidācijas plāns 122 miljonu latu apmērā, tātad - 130-140 miljoni latu, šovakar intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" teica finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš atzina, ka sarunas ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem bija tiešām sarežģītas, taču vakar pēc tikšanās jau varēja smaidīt, jo ir sajūta, ka finišs jeb risinājums ir tuvu.

Ministrs skaidroja, ka sarunas ieilgušas tāpēc, ka jāpanāk vienošanās par konsolidācijas apjomu. Valdības iepriekš lemtais 120 miljonu latu konsolidācijas apmērs aizdevējiem šķietot par maz, šai summai varētu būt jāpieliek padsmit, varbūt 20 miljoni latu, atzina Vilks. Pēc viņa teiktā, kopējais konsolidācijas apmērs varētu būt 130-140 miljoni latu.

Šāds rezultāts, visticamāk, novedīs pie budžeta deficīta 1,7% apmērā no iekšzemes kopprodukta, vērtēja ministrs, atzīmējot, ka Latvija virzās krietni tuvāk sabalansētam budžetam.

Runājot par iespējamo papildu konsolidācijas summu, Vilks teica, ka "vairāk sliektos uz padsimt miljoniem" un šī summa netiks konsolidēta uz pabalstu vai pensiju rēķinu. Tiks atrasta joma, ko samazinājums skars vismazāk, solīja ministrs. Viņš atzīmēja, ka tieši tāpēc ar aizdevējiem diskutēja tik ilgi, jo valdība negrib aiztikt jomas, kur var radīt negatīvu viļņošanos.

"Nav šaubu, ka Valūtas fonds un Eiropas Komisija pozitīvi novērtēs trīs gadu laikā sasniegto," vērtēja ministrs, atzīstot, ka esam labs piemērs, kā jāstrādā.

Valdība šonedēļ vienojās par budžeta konsolidācijas pasākumiem 122 miljonu latu apmērā. Ar šo konsolidāciju esot pilnīgi pietiekami, lai izpildītu noteikto budžeta deficīta mērķi - 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Tomēr par konsolidācijas summu vēl jāvienojas ar starptautiskajiem aizdevējiem.


LETA