Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

Latvijas pirmizrādi piedzīvos Rīgā uzņemtā vācu filma "Das Blaue vom Himmel"

Jauns.lv

Pēc Valsts svētkiem Latvijas pirmizrādi piedzīvos vācu filma "Das Blaue vom Himmel" ("No zila gaisa"), kurai epizodes pagājušā gada pavasarī vairāku dienu garumā tika uzņemtas arī Rīgas centrā.

Latvijas pirmizrādi piedzīvos Rīgā uzņemtā vācu fi...

Kā informēja SIA "Film Angels Studio" direktors Ivo Ceplevičs, patlaban vēl nav zināms, no kura laika vācu filma tiks iekļauta Latvijas kinoteātru repertuāros, taču no Latvijas puses producenti vēlējušies šo filmu izrādīt līdz ar Valsts svētkiem, tā paildzinot svētku sajūtu.

Filmas "Das Blaue vom Himmel" Latvijas pirmizrāde notiks 21.novembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Ceplevičs uzsvēra, ka šī ir pirmā un pagaidām arī vienīgā ārzemju spēlfilma, kas ataino barikāžu laika notikumus Rīgā 1991.gadā.

Filmas režisors ir Hanss Šteinbihlers, kurš, iespējams, ieradīsies arī Latvijā uz filmas pirmizrādi. Režisors šajā filmā dodas ceļojumā cauri laikiem, apvienojot 30.gadu un 90.gadu notikumus Latvijā un Vācijā, ko piedzīvo latviešu sievietes Margas ģimene.

Viena no filmas galvenajām varonēm Marga nekad nav izrādījusi īpaši siltas jūtas pret savu meitu Sofiju. Taču tagad, gadiem ejot, viņā atklājas bailes, sāpes un dziļas ilgas pēc mirušā vīra Jura. Marga grimst aizmirstībā aizvien dziļāk un dziļāk, taču reizēm viņu pārņem neizprotami bērnišķīgas alkas pēc maiguma, kas pārsteidz Sofiju, kura, gadiem ilgi pavadījusi atsvešinātībā no mātes, negaidīti ir spiesta rūpēties par viņu.

Marga reizēm pārstāsta senus notikumus, par kuriem Sofija iepriekš nekad nav dzirdējusi. Līdz ar to Sofiju pārņem nojauta, ka mātes pagātnes noslēpumi palīdzēs viņai saprast pašai sevi, tādēļ Sofija nedomājot dodas mātei līdzi uz Rīgu. Rīgā abas sievietes ierodas 1991.gada janvārī un kļūst par aculieciniecēm trauksmainajam barikāžu laikam, piedzīvojot neatgriezenisks pavērsienus kā valsts, tā arī ģimenes vēsturē.

Rīga ir Margas bērnības pilsēta, kur viņa reiz satika Juri. Jo vairāk Sofija uzzina par māti, jo grūtāk viņai kļūst izprast, kas ir viņa pati.

Filmā līdzās vācu zvaigznēm Juliānei Kēlerei, Hannelore Elsnerei un Karolīnei Herfurtei vairākās epizodiskās lomās piedalās arī latviešu aktieri Juris Lisners, Juta Vanaga, Dace Eversa, Astrīda Kairiša, Juris Hiršs, Imants Vekmanis, Ģirts Lukevics, Vitālijs Beļšakovs un gandrīz 600 masu skatu dalībnieki.

Rīgā filmas epizodes galvenokārt tika uzņemtas Vecrīgā, vajadzīgo materiālu filmējot gan pie Saeimas nama, gan citās Vecrīgas ielās. Vācu kolēģi kā filmas tehnisko atbalstu Latvijā izraudzīja "Film Angels Studio". Latvijā bija ieradusies plaši pārstāvēta vācu filmu grupa, jo divas trešdaļas no filmas tika uzņemta Vācijā, taču arī no Latvijas tika nodarbināti kino profesionāļi, kuru vidū bija arī filmu mākslinieks Mārtiņš Milbrets, stāstīja "Film Angels Studio".

"Das Blaue vom Himmel" Vācijas kinoteātros tiek izrādīta kopš 2.jūnija.


LETA