Sabiedrība
2012. gada 3. februāris, 23:01

LIC reģistrēts šogad pirmais saslimšanas gadījums ar masalām

Jauns.lv

Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) reģistrējis šogad pirmo saslimšanas gadījumu Latvijā ar masalām, pavēstīja LIC sabiedrisko attiecību speciālisti.

Pēdējo triju gadu laikā šis ir otrais gadījums, kad klīniski un laboratoriski apstiprināta inficēšanās ar masalu vīrusu.

Pašlaik ar masalām saslimušais cilvēks ievietots Latvijas Infektoloģijas centrā. Pacients hospitalizēts nedēļu pēc tam, kad atgriezies no ceļojuma uz ārzemēm.

"Visas saslimšanas klīniskās pazīmes liecināja, ka pacients inficējies ar masalu vīrusu – paaugstināta temperatūra, pat līdz 39–40 grādiem pēc Celsija, drudzis, sauss klepus, deguna un rīkles gļotādas iekaisums, masalām raksturīgi izsitumi. Arī laboratoriski veiktā izmeklēšana apstiprināja diagnozi," informēja ārste Ieva Kozlovska.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kas bieži izraisa plašus uzliesmojumus, galvenokārt nevakcinēto vai daļēji vakcinēto personu vidū. Inficēšanās gadījumā masalu simptomi parādās vidēji 10–12 dienu laikā kopš kontakta brīža ar saslimušo. Atsevišķos gadījumos simptomi parādās 18 dienu laikā pēc inficēšanās.

Tās izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Tās noris ar drudzi, izteiktu deguna un rīkles gļotādu iekaisumu, konjunktivītu, nedaudz virs ādas paceltiem izsitumiem. Masalu vīruss  var izraisīt smagas komplikācijas – plaušu karsoni, vidusauss iekaisumu, laringītu, traheītu, bronhītu un caureju. Retāk var attīstīties akūts encefalīts. Elpceļu un neiroloģiskās komplikācijas var izraisīt slimnieka nāvi. Augstāka mirstība tiek novērota bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem, un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti.

Katram, kurš dodas uz masalu vīrusa infekcijas skartiem reģioniem, svarīgi zināt, ka vienīgais efektīvais veids, lai izvairītos no saslimšanas, ir vakcinācija.

BNS