Latvijas modes dizaineru krējums izblamējas – cilvēkus nokaitina bezgaumīga kampaņa
Privātās stilistes Kristīnes Čakares (pa labi) izveidotā kampaņa radījusi neizpratni – Atmodas laika simboliskie vārdi no rokoperas izmantoti banālā reklāmiņā. Viņa atzīst, ka negaidīja šādu sabiedrības reakciju.
Sabiedrība
2016. gada 2. septembris, 05:59

Latvijas modes dizaineru krējums izblamējas – cilvēkus nokaitina bezgaumīga kampaņa

Jauns.lv

Pirmdien, 29.augustā, salonfrizētavā „Kitchen Hair Lab” notika Latvijas jauno modes dizaineru apģērbu izpārdošanas akcija. Bezbudžeta kampaņa tika realizēta tikai sociālajos tīklos un, jāteic, izvērtās farsā.

Pirms andeles izvērstā pasākuma reklāmas kampaņa sagādāja zināmu devu sliktas slavas tirgotajiem zīmoliem – tajā izmantoti tautā iemīļotu dziesmu teksti kopā ar pamudinājumu iepirkties. Bildītes izveidotas pagalam profāniskā manierē – šķiet, uztapinātas minūtes laikā un palaistas tautās.

 Daudzi sociālo tīklu lietotāji pauda neizpratni par šo vēstījumu jēgu. Kas tas vispār tāds ir?

„Mazs bērniņš krustcelēs rotaļājas, kamēr mamma iepērkas Antonijas 22,” šāda ir vairāku Latvijas „trendīgāko” modes dizaineru kopēji izdomātās kampaņas pamatdoma – tautā populāra, šajā gadījumā arī svētumu iemantojusī rokoperas „Lāčplēsis” dziesma „Latvju zeme vaļā stāv” tiek apvienota ar pamudinājumu iepirkties drēbju veikalā. Plakātu izlikšanai internetā tūlīt pat sekojis nosodījums:

 

Doma – popularizēt Latvijas zīmolus

Līdzīgā veidā izmantotas arī Ulda Stabulnieka un Māras Zālītes dziesma „Tik un Tā”, Mirdzas Zīveres izpildītais „Lūgums”, kā arī Dona dziesma „Tev piedzims bērns”, kuras pareģojošais teksts tiek papildināts ar „ņem izmēru lielāku!”

Tvitera lietotāji šīm frāzēm pretī teikuši – „Tur mārketings varētu mazliet prāta iepirkt!”, „Prātiņ nāc mājās!”, „Reti stulbi!”, kā arī retoriski vaicājuši, kas par šo kampaņu būtu sakāms dziesmu vārdu autoriem.

Šādā veidā reklamēti vairāki zīmoli, to starpā arī Latvijā labi zināmie Aļonas Bauskas „Qoo Qoo”, Indras Salcevičas „Salt”.

Kā noskaidroja Kasjauns.lv, ar kampaņas ideju klajā nākusi privātā stiliste, grimētāja Kristīne Čakare, un tā organizēta kā modes dizaineru savienības „Madame Kuku” pasākums. Uzsāktās īslaicīgās izpārdošanas jeb pop-up veikala organizētāja skaidro, ka savdabīgā humora mērķis bijis pievērst radošu modes sfērā iesaistītu cilvēku uzmanību un popularizēt Latvijas apģērba zīmolus.

„Nebiju gaidījusi, ka šo ideju visi uztvers tik nopietni. Nekas ļauns ar to nebija domāts – vienkārši izmantojām dziesmas, kuras mums visiem skan galvā,” skaidro Kristīne. Viņa arī norāda, ka, runājot par uzmanības pievēršanu, kampaņa šķiet nostrādājusi.

Komentētājiem „neesot ko darīt”

Atsevišķu zīmolu pārstāvji dažādi apraksta savu saistību ar šo kampaņu, taču kopumā arīdzan teic, ka neko sliktu un nopeļamu tajā neredz. Apģērbu zīmola „Salt” īpašniece Indra Salceviča sarunā ar Kasjauns.lv pauž, ka kampaņas teksti ar viņu neesot bijuši saskaņoti, taču kopumā neiebilst pret šādu pieeju, sakot, ka kampaņa savu ir sasniegusi. Viņa pasmaida, ka tekstiņus veidoja „Madame Kuku”, tāpēc tie arī esot tādi nedaudz „ku-kū”.

Līdzīgi runā arī apavu zīmola „Woolings” radītāja Marija Vlasova: „Tekstus ar mums nesaskaņoja. Zinu, ka izpārdošanā tika tirgoti arī mūsu produkti, taču vairāk par notikušo pasākumu man nav zināms.”

Zīmola „Dace Bahmann” īpašniece Dace Krieviņa-Bahmane gan apgalvo, ka kampaņas veidotāja Kristīne Čakare bija informējusi zīmolu pārstāvjus. „Par šo kampaņu mūs informēja, un mēs nesaskatām neko pretrunīgu. „Madame Kuku”  veiksmīgi organizēja izpārdošanu, un izskatās, ka akcija nesa savus augļus – piesaistīja daudz pircēju. Liekas, atkal bija pamodušies komentētāji, kuriem nav ko darīt,” sabiedrības reakciju komentē dizainere Bahmane.


Kasjauns.lv/Foto: Facebook, ekrānuzņēmums no Twitter