„Krājbankas” administrators konsultējis Antonovu
Sabiedrība

„Krājbankas” administrators konsultējis Antonovu

Jauns.lv

Bijušais Rīgas mērs un maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbankas" ("Krājbanka") kreditors Andris Ārgalis iesniedzis pieteikumu Rīgas apgabaltiesai par "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratora SIA "KPMG Baltics" ("KPMG") atcelšanu.

„Krājbankas” administrators konsultējis Antonovu...
Ārgalis norāda, ka tieši "KPMG" konsultanti bijuši tie, kas palīdzēja Antonovam iegādāties bankas Krievijā, kā arī Krājbanku Latvijā.
Ārgalis norāda, ka tieši "KPMG" konsultanti bijuši tie, kas palīdzēja Antonovam iegādāties bankas Krievijā, kā arī Krājbanku Latvijā.

Ārgalis savu lūgumu atcelt "KPMG" no administratora pienākumiem pamato ar to, ka "KPMG" bijis "Krājbankas" bijušo līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu konsultējošais uzņēmums un sniedzis Antonovam konsultācijas jau kopš 2006.gada.

Pieteikumā tiesai Ārgalis norāda, ka tieši "KPMG" konsultanti bijuši tie, kas palīdzēja Antonovam iegādāties bankas Krievijā, un visticamāk, tieši "KPMG" bija tie konsultanti, kas palīdzēja Antonovam iegādāties "Krājbanku".

Šādus secinājumus Ārgalis izdarījis no 2007.gadā žurnālā "Forbes" publicētās intervijas ar Antonovu, kurā tiek plaši iztirzāts Antonova banku bizness un slavētas personas, kas Antonovam palīdzējušas to izveidot, sevišķus pateicības vārdus veltot "KPMG" konsultantiem.

Saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 132.1.pantu par administratoru nevar iecelt personu, kura atzīstama par ieinteresētu personu attiecībā uz administrējamo kredītiestādi vai ir ar šo administrējamo kredītiestādi saistīta persona.

"Nav šaubu, ka konsultāciju uzņēmums, kurš sešus gadus sniedzis konsultācijas bankas lielākajam akcionāram par kredītiestāžu darbības nodrošināšanu, kurš konsultējis lielāko akcionāru par bankas iegādi, kura nu atzīta par maksātnespējīgu, un kurš konsultējis arī pašu banku un tās mātes uzņēmumu dažādos jautājumos, uzskatāms par ieinteresēto personu attiecībā uz "Krājbanku" un ir ar šo kredītiestādi saistīta persona," pieteikumā tiesai norāda Ārgalis.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 21.februārī nolēmusi apstiprināt maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") maksātnespējas administratora SIA "KPMG Baltics" iesniegto "Krājbankas" maksātnespējas risinājumu, kurā tiek rosināts sākt bankas bankrota procedūru, preses konferencē sacīja FKTK vadītājs Kristaps Zakulis.

Par "Krājbankas" bankrota procedūras sākšanu lems tiesa.

Neviens no saņemtajiem "Latvijas Krājbankas" sanācijas priekšlikumiem nav praktiski realizējams, secinājis bankas maksātnespējas administrators - auditorfirma "KPMG Baltics".

Kā sacīja Zakulis, bankrota pieteikumu administrators tiesā varētu iesniegt jau 22.februārī, taču neuzņēmās prognozēt tiesas lēmumu.

"Patlaban esam sākuši darbu pie visas nepieciešamās dokumentācijas kārtošanas, lai pēc iespējas ātrāk vērstos tiesā, jo tas ir bankas un kreditoru interesēs. Tas varētu būt pāris dienu jautājums," biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Jautāts, kāds ir viņa prognozes, vai Noguldījumu garantiju fonds un noguldītāji, kuriem "Latvijas Krājbankā" atradās vairāk nekā 100 000 eiro jeb 70 000 latu, atgūs savus noguldījumus, Zakulis sacīja, ka iespējami vairāki scenāriji, tostarp visu summu varētu neatgūt neviens.

Savukārt korespondējošos kontos iestrēgušo naudu, aptuveni 110 miljonus latu, atgūt būšot ļoti problemātiski un administratoram būs jācīnās par šo naudu, sacīja Zakulis, piebilstot, ka patlaban nekādas virzības nav.

Zakulis sacīja, ka arī FKTK pieaicinātajam konsultantam - auditorfirmai "PricewaterhouseCooper" - nebija nekādu būtisku iebildumu vai komentāru par "KPMG Baltics" ierosinājumu sākt bankrota procedūru.

Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 23.decembrī "Latvijas Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu.

Tiesa par "Krājbankas" maksātnespējas iestāšanās dienu noteica sprieduma pasludināšanas dienu, proti, 23.decembri.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Lita Krone/LETA